Így lehet elcsúszni a havas budapesti biciklisávon

2023.12.07. 10:49
A kerékpársávokon az FKF hagyományos tolólapátos úttisztító autói nem férnek el, azokat külön célgépekkel takarítják. Csakhogy van egy bökkenő.

A latyakos, hókásás utakon megnő a csúszásveszély. Különösen azoknak a fanatikusoknak kell nagyon figyelniük közlekedés közben, akik a rossz útviszonyok ellenére is kerékpárra ülnek.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője posztolt egy autó fedélzeti kamerája által készített felvételt. Ezen jól látszik, amint az Üllői úton, a letisztított útburkolat mellett, a pollerekkel elválasztott bringasávban a biciklis hóban teker, és amikor fékezni kezd, megcsúszik és kipördül.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán azt kérte, hogy a csúszós utakon mindenki legyen óvatos.

Kérdésünkre a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója azt közölte, hogy összesen 10 darab kerékpárút- és járdatakarító eszközük van, ezekkel jól elférnek a kerékpársávokon, és folyamatosan dolgoznak. Azt azonban hangsúlyozták, hogy ezek

A KERÉKPÁRUTAKAT TAKARÍTÓ ESZKÖZÖK NEM A KÖZÚT TAKARÍTÁSÁT VÉGZŐ NAGY CÉLJÁRMŰVEKKEL AZONOS ÜTEMBEN VÉGZIK A FELADATUKAT.

Vélhetően ezért látható a felvételen az, hogy míg a gépkocsiforgalmat kiszolgáló útpálya le van takarítva, a biciklisávé nincs.

Az FKF munkatársai egyébként éjszaka 64 téli célgéppel és 8 járdatakarítóval vonultak ki, és preventív szórást végeztek a hidakon, felüljárókon és a magasabban fekvő utakon, hogy a hajnalban érkezett hó már alásózott utakra hulljon – nehezítve ezzel az útpályák lefagyását.