Hóba borult szinte az egész ország, megbénult a közlekedés

DBZOL20231207007
2023.12.07. 08:04 Módosítva: 2023.12.07. 14:07
Csütörtök reggelre hótakaró fedte be szinte az egész országot. A hajnali havazás fennakadásokat okozott országszerte: kidőlt fák és leszakadt vezetékek miatt nehézkes a tömegközlekedés, több alsóbbrendű út járhatatlanná vált hóátfúvások miatt. Frissülő cikkünkben nyomon követjük a hóhelyzetet.

Cikkünket folyamatosan frissítjük! 

Mint előzőleg írtuk, csütörtök estig ismét sokfelé várható havazás a mediterrán ciklon csapadékzónájából, amely fokozatosan halad kelet felé, intenzitása fokozatosan csökken majd. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást is kiadott. 

A hó napokig is megmaradhat, a Dunántúli-középhegységben és a Bakonyban akár 30 centiméteres hóval is számolhatunk. Kaposfüreden és Simonfán már szerdán térdig érő hóréteg alakult ki.

Önnek is van fotója vagy videója az időjárásról?
Küldje el nekünk!

Kidőlt fák, zavarok és balesetek a közlekedésben

Az Országos Katasztrófavédelem arról számolt be, hogy szerda este óta főként kidőlt fák eltávolításához és árokba csúszott járművek mentéséhez kérték az egységek segítségét.

Elsősorban a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon sok munkát adott a tűzoltóknak a téliesre fordult időjárás, a havazás.

Szerdán százhatvanöt, csütörtök hajnalig pedig további több mint száz ilyen esethez riasztották az egységeket, amelyeknek a leggyakrabban kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk.

Ilyen beavatkozásokra volt szükség például Tokodaltáró és Dorog között a 10-es, Bakonyszentkirály és Veszprémvarsány térségében a 82-es, Mánfánál a 66-os és Hőgyésznél a 65-ös főúton. Az 1-es főúton Biatorbágy közelében, Nagykovácsiban a Nagykovácsi úton a hó és a jég súlya alatt több fa is veszélyesen belógott az úttest fölé.

A Verőce és Magyarkút közötti úton, Somogy vármegyében, Kapoly és Lengyeltóti térségében, a fővárosban elsősorban a budai kerületekben, valamint a káposztásmegyeri Farkaserdő utcában a közúti, a Sárbogárdhoz tartozó Rétszilason pedig a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák. Ugyancsak Budapesten, a XIV. kerületi Szikszó parkban egy mintegy tizenöt méter magas fa kifordult a földből és egy társasház oldalának dőlt, a IV. kerületi Galopp utcában parkoló gépkocsira borult egy fa, Budafokon a Plébánia utcában pedig egy távközlési oszlop dőlt az úttestre.

Többször kellett az úton keresztbe fordult, árokba csúszott és felborult járműveknél is segíteniük a tűzoltóknak. Szerdán este például a 81-es főúton Mórnál, a 13-as főúton pedig Csépnél tűzoltódaruval mentettek ki az árokból egy-egy nyerges vontatót. Hajnalban Sárbogárdon, a Köztársaság úton lecsúszott az úttestről egy autóbusz hátulja, Szabadszállásnál, az 5214-es úton pedig egy kisteherautó sodródott árokba.

Az eddig leesett hó és a hóátfúvások miatt Komárom-Esztergom vármegyében lezárták a 8137-es mellékutat a nulladik és a tizedik kilométer, a 1127-es mellékutat pedig az ötödik és a tizenkettedik kilométer között – számolt be a katasztrófavédelem.

Mindeközben az Útinform arról számolt be, hogy 

  • A Dunántúl keleti felén, a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon tegnap délután óta folyamatosan esik a hó, havas eső, a legkeletibb megyékben az eső. Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun vármegye egyes területein a frissen hullott hó vastagsága meghaladta a 10-15 cm-t, néhol elérte a 20 cm-t, de a Duna–Tisza közén, Pest és Nógrád vármegyében, a Mátrában és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északi részein is 5-10 cm friss hó hullott.
  • A gyorsforgalmi utak burkolata sónedves, de az M0-s autóút, az M1-es bicskei, az M7-es martonvásári, illetve az M6-os autópálya Fejér és Tolna vármegyei szakasza helyenként latyakos, az M3-as Gödöllő térségében hókásás, de máshol is előfordul, hogy latyakos a burkolat széle, vagy a le- és a felhajtó.
  • A fő- és a mellékutak burkolata Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Nógrád és Heves vármegyékben, Pest vármegye északi felén, továbbá Putnok, Tiszafüred és Kisújszállás környékén havas, latyakos, helyenként hókásás, máshol vizes.
  • Komárom-Esztergom vármegyében kisebb hóátfúvások miatt két alsóbbrendű út nem járható: Kömlőd – Tata és – a Tardos és Bikolpuszta közötti útszakaszt lezárták. Budakalász – Dobogókő – Esztergom összekötő utat, a 21-es és a 33-as km között fakidőlések miatt lezárták. Pilisszentlélek település erre a szakaszra esik, csak a helyi lakosokat elengedik el.

Balesetekre vonatkozóan pedig közölték, hogy 

  • Az M1-es autópályán, Budapest irányába Mosonmagyaróvár és Lébény között egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze. A 149-es km-nél a belső sávot lezárták, emiatt torlódik a forgalom.
  • Külső korlátnak hajtott egy személygépkocsi az M7-es autópályán Letenye felé, a 202-es km-nél. A leállósávon zajlik a helyszínelés.
  • A 3-as főúton Mezőköved és Mezőnyárád között egy autóbusz és két személygépkocsi karambolozott. A 145-ös km-nél egy sávon, irányonként váltakozva halad a forgalom.
  • A 3-as főúton Gyöngyösnél két személygépkocsi ütközött. A 83-as km-nél félpályás lezárás van érvényben. 
  • Az oldalára borult egy mikrobusz az 53-as főúton, Soltvadkert határában, Selymesnél, rendőrök irányítják a  forgalmat.
  • A 102-es főúton, Tinnye és Perbál között kidőlt egy fa. A 15-ös km-nél csak egy sáv járható.
  • A 11-es főúton, Szentendre és Leányfalu közötti szakaszán, csőtörés miatt a fél útpályát lezárták, a Boldogtanyai út és a Vadrózsa utca között a 25-ös km-nél, valamint a 23-as km-nél a Barackvirág utca közelében. A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa, valamint jelzőőr irányítja.
  • Frissítés, 8.44: A 82-es főút Veszprém megyei, Bakonyon átvezető szakasza az intenzív havazás nyomán havas latyakos, ezért azt a 2-es és a 45 km között a rendőrség a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjármű-forgalom elől lezárta.
  • Frissítés, 10.20: A katasztrófavédelem közölte, hogy árokba borult egy személyautó a 8-as főút 2-es kilométerénél, Székesfehérváron. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Mentőszolgálat is dolgozik a helyszínen. Az érintett útszakaszon forgalmi akadályra lehet számítani.

A MÁV közölte: több vasútvonalon is szünetel a forgalom

A Mávinform oldalán arról számoltak be, hogy 

  • Magyarnándor és Nógrádkövesd között kidőlt fákat találtak, emiatt szünetel a forgalom ezen a szakaszon.
  • Rákosrendezőn, valamint Rákospalota–Újpest és Veresegyház között felsővezeték-hiba akadályozza a közlekedést. A helyreállításig ezen a szakaszon szünetel a vonatközlekedés, ezért a reggeli, délelőtti időszakban a Budapest–Esztergom, a Budapest–Vác–Szob és Budapest–Veresegyház–Vác vonalon jelentősen 30-60, esetenként 60-90 perccel hosszabb eljutási időre, járatkimaradásokra lehet számítani.
  • Kismarosnál is leszakadt a felsővezeték, Verőce–Nagymaros–Szob között felsővezeték-hiba és váltóhiba is lassítja a közlekedést. Várhatóan további jelentős fennakadásokra, késésekre lehet számítani a Budapest–Vác–Szob vonalon.
  • Bakonyszentlászló és Zirc között több kidőlt fa akadályozza a közlekedést. A 82-es főút részleges lezárása miatt pótlóbuszok sem tudnak közlekedni. A Győr–Veszprém vonalon jelentős késésekre kell számítani.
  • Az S36-os vonatok váltóhiba miatt 6:30-tól rövidebb útvonalon, csak Kőbánya-Kispest és Tárnok között közlekednek. Az utasok Tárnok és Martonvásár között Z30-as vagy G43-as járattal utazhatnak.
  • Drégelypalánk és Balassagyarmat között fakidőlés miatt nem lehetséges a közlekedés. Az S750-es vonatok közlekedésében jelentős késésekre, járatkimaradásokra lehet számítani a reggeli, délelőtti órákban. A Balassagyarmatról 6:17-kor Vácra indult S750-es vonat (33249) vár a fa eltávolítására.
  • Frissítés, 8.44: A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon végzett pályafelújítás idején közlekedő egyes IC-pótlóbuszok az intenzív havazás és a közúti állapotok, torlódások miatt Tatabánya térségében elakadtak. A többi pótlóbusz hosszabb menetidővel közlekedik.

Emellett rengeteg másik vonat is késéssel közlekedik, így érdemes figyelni a többi vonalon is. Ezen túl Debrecennél gázolt is egy vonat.

A fővárosban is vannak problémák: leállások számos vonalon, az egyik HÉV sem közlekedik

Fővárosszerte lassítja a közlekedést a havazás, a magasabban fekvő utakon jeges, csúszós szakaszokra is számítani kell – figyelmeztetett a BKK Info. Reggeli posztjukban azt írták, hogy 

  • A 28A villamos a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és az Örs vezér tere között, valamint az Őrház és az Új köztemető (Kozma utca) között közlekedik időjárási ok miatt. Az Élessaroknál átszállássál lehet továbbutazni.
  • A 60A, a 60B, a 65-ös és a 165-ös autóbusz nem közlekedik.
  • A 219-es autóbusz a Saroglya utca és az Ürömhegyi út/Jutas utca között nem közlekedik.
  • A 191-es autóbusz terelve jár, nem érinti a Sarolta utca megállót.
  • A 140-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Művelődési Ház és a Dióskert megállót.

Később arról is beszámoltak, 

A H8-as HÉV Kerepes és Mogyoród között nem közlekedik, mert egy fa dőlt a sínekre

Helyette pótlóbusz megy, de Szilasliget állomást nem érinti. Továbbá egy ideig 3-as villamos sem közlekedett az Ecseri út M és a Nagykőrösi út/Határ út között, ideiglenesen pótlóbusz volt helyette, de ott már helyreállt a forgalom.

Frissítés, 8.44: A 69-es villamos nem közlekedik a Mexikói út M és a Nagy Lajos király útja/Czobor utca között pályahiba miatt. A 3-as villamos, illetve az 5-ös autóbusz igénybevételét ajánljuk.

Frissítés 9.15:  A 2B villamos újra az eredeti vonalon közlekedik. 69-es villamos újra az eredeti útvonalon közlekedik. Időközben az 1-es villamosnál is volt egy kisebb fennakadás, de az viszonylag hamar elhárult. 

Frissítés 10:20: a BKK Info szerint baleset történt a X., Kolozsvári utcában az Ónodi utcánál, így a 37A villamos az Őrház és a Sörgyár között nem közlekedik.

Frissítés 11:30: Lezárták a II., Ördögárok utcát a Kerekhegyi utcánál veszélyelhárítás miatt. A 157-es és a 157A autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Máriaremetei kegytemplom és a Széchenyi utca közötti megállókat; Hűvösvölgyi felé a Máriaremetei kegytemplom megállót is kihagyja.

Sokan iskolába vagy munkába sem jutnak el, néhol áram sincs

A közösségi médiában többen panaszkodtak a menetrend szerinti járatok késésére, és arra, hogy nem tudnak munkába jutni (a gyerekek esetében pedig az iskolába menést nehezíti a helyzet.

Magyar Hang arról is írt, hogy a fővárosi agglomerációban már az éjjel is áramkimaradások voltak, és néhol (pl. Solymár térségében) reggel is fennáll ez a probléma.  Sokan a kazánokért aggódnak, ahol meg villannyal fűtenek, lehűltek a lakások. Egy érintett solymári lakos azt mondta a lapnak:

Tényleg rossz a helyzet, egy órán belül 5-6-szor elment az áram, mellékutak takarítása nuku, sokan nem tudnak elindulni iskolába vagy munkába.

Több visszajelzés érkezett arról is, hogy nemcsak a fővárostól nyugatra, hanem keletre, Veresegyház-Erdőkertes irányában is problémák vannak, nem (vagy csak nagy késéssel) tudnak bejutni Budapestre az emberek.

Hogy jelenleg mi jár a fejemben? Az hogy a 21. században a MÁV nem jár, az időjárás viszontagságaira hivatkozva.... 5 óra óta úton vagyok

– panaszolta például egy helybéli felhasználó a Facebookján, aki arról írt, hogy kerülővel próbált meg bejutni a fővárosba, de Gödnél elakadt az a vonat is, és ráadásul még tele is van, mert a MÁV (állítása szerint) csak egy kocsit küldött. 

Már a pótlóbuszokat is pótolni kell?

Szintén a Mávinform adott ki közleményt utóbb arról, hogy a vonatok kiesése miatt indított pótlóbuszok is elakadtak.

 „Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon végzett pályafelújítás idején közlekedő egyes IC-pótlóbuszok az intenzív havazás és a közúti állapotok, torlódások miatt Tatabánya térségében elakadtak. A többi pótlóbusz hosszabb menetidővel közlekedik” – írták, amire egy felhasználó viccelődve azt válaszolta:

Vonatpótló autóbuszt pótló autóbusz?

Eltört a hókotró Piliscsabán, ezért kézzel lapátolnak, miközben élvezik a város „meseszépségét”

„A hókotró tolólapátja eltörött a hajnali órakban. Az áramszünet miatt a javítása jelenleg nem megoldható. Dolgozunk az alternatíván, illetve a kézi hólapatolást is megkezdtük. Kérem, aki tud, segítsen ebben saját háza előtt. Köszönjük!”– erről számolt be csütörtök reggel Farkas András piliscsabai polgármester.

Később azt írta: 

Hamarosan újra indul a hókotró. Dél körül várható áram. Addig is ezt tudjuk most tenni mindannyian a közösségünk érdekében: lapátoljuk el a havat a házunk előtt. Avagy mindenki söprögessen a maga portája előtt...

Hozzátette azt is, hogy oda kell figyelni az idősekre, segítségre szorulókra, és hogy emellett: „Próbáljunk ma egymásra figyelni és Piliscsaba meseszépségét észrevenni.”

„Évszaknak megfelelő időjárás”, a tűzoltókat már nem lehet meglepni

A katasztrófavédelem időközben egy újabb FB-posztban azt írta: „Hát igen! Ez az évszaknak megfelelő időjárás”. Majd egy vicces felsorolásban foglalták össze, mi mindenre kell figyelni: 

  •  Lesz (még) hó. 
  •  A hó nehezíti a közlekedést.
  • Lesz (még) köd. 
  • A köd nehezíti a közlekedést. 
  • Csúsznak az utak. 
  • A csúszós utak nehezítik a közlekedést. 
  • Hideg is lesz. 
  • A fűtőtestek néha elromolnak.
  • A tél amúgy szép.
  • A hó amúgy varázslatos.
  • A tűzoltók pedig semmin sem lepődnek meg. 

Megkérdeztük a közútkelezőket arról, hogy mi a helyzet

A Magyar Közútnál és a budapesti FKF ZRT-nél érdeklődtünk arról, hogy mire számíthatunk az utakon. Válaszukat ebben az írásban ismertettük.

Rendkívüli tanítás szünetet hirdettek a pilisi településeken

A piliscsabai polgármester posztjában már utalt arra, hogy a gyerekeket hamarosan hazaindítják az iskolából. Emögött az áll, hogy  a Pilis-környéki településeken több helyen is bejelentették, hogy rendkívüli tanítási szünet van csütörtökön az időjárás miatt.

Többek közt a piliscsabai Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Jókai Mór Általános Iskola is közölte ezt. 

Kedves Gyerekek, ez a mai házi feladat! Maradjatok otthon, szánkózzatok, építsetek!

– írta viccesen az utóbbi intézmény.

Máshol van tanítás, fűtés viszont nincs

Ez ellentétben a Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola azt írta: az időjárás ellenére van tanítás az iskolában, bár áram és fűtés az nincs.

Ennél barátibb megoldást alkalmazott a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola, amely azt írta:  „A Vásár téri iskola fogadja a gyerekeket. Áram jön-megy, de nincs hideg. Aki otthon marad, később is igazolhatja gyermeke hiányzását”.

Biciklire ülni nagyon nem jó ötlet

A budapesti kerékpársávokon az FKF hagyományos tolólapátos úttisztító autói nem férnek el, azokat külön célgépekkel takarítják. Azonban ezzel együtt is veszélyes lehet a mostani időjárásban biciklire ülni, amit egy videó is tanúsít.

Folyamatosan takarítják a futópályákat a Ferihegyi repülőtéren 

Az intenzív havazás ellenére a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zavartalanul üzemel, mindkét futópálya nyitva van, korlátozásokat nem kellett bevezetni – tudatta a Budapest Airport Zrt. az MTI-vel. 

A „havas flottájuk” folyamatosan takarítja a futópályákat, a gurulóutakat és az előteret.

A gépek jégtelenítése miatt azonban kisebb késések várhatók.

Az utasokat arra kérték, hogy az időjárásra tekintettel a megszokottnál korábban induljanak el a repülőtérre, hogy az esetleges forgalmi akadályok ellenére is időben, a gép indulása előtt legalább két órával érkezzenek meg a 2. terminálra.

A Kékestetőn már 24 centiméteres a hó vastagsága

A magasabban fekvő részeken nagyobb hóvastagsági értékek is könnyedén elfordulhatnak.A csapadékot hozó ciklon középpontja az Alföld felett van, így tovább folytatódik a változó intenzitású havazás, illetve néhol havas eső, eső is lesz – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

A bejegyzéshez készített infografika szerint Kékestetőn 24 centiméter a hó vastagsága, a Komárom-Esztergom vármegyei Kisbéren 16 centiméteres, a Fejér vármegyei Sáregres-Cece állomáson 15 centiméteres.

Csütörtökön napközben főleg a középső és az északi országrészben várható további, jellemzően 1-3 centiméter körüli olvadó, vizes, tapadó hó. Délutánra a legtöbb helyen fokozatosan havas esőbe, esőbe vált a csapadék, de néhol - főként az északi országrészben - estig is kitarthat a havazás.

A mai napot már elengedte a MÁV”

Tótváradi-Nagy Bence váci önkormányzati képviselő a Facebookján posztolt fotót azzal kapcsolatban, hogy a reggeli órákban több százan várakoznak a váci vasútállomásokon a vonatokra, de – mint írta – „azok nem igazán akarnak ma közlekedni, semelyik irányba”.

A mai napot már elengedte a MÁV. Nem voltak felkészülve erre a váratlan természeti katasztrófára, azaz a 30-40 milliméternyi hóra...

– vélekedett. 

Katasztrófavédelem: Továbbra is sok munkát ad a hóesés a tűzoltóknak

Az Országos Katasztrófavédelem egy délelőtti összefoglaló bejegyzésben azt írta, hogy az utóbbi órákban is számos helyre vonultak ki a tűzoltók a téliesre fordult időjárás és a jelentős mennyiségű, frissen hullott hó miatt.

Délelőtt fél 11-ig összesen kétszázötven-háromszáz káresethez riasztották az egységeket. Akárcsak a hajnali és a kora reggeli órákban, elsősorban a Dunántúlon, valamint Budapesten és környékén okoz fennakadást a havazás

– írták, hozzátéve: 

Budapesten, a XIV. kerületben, az Emília utcában egy közterületen lévő fa rádőlt két parkoló autóra. A XVII. kerületben, a Toldi Miklós utcában egy lakóház udvaráról zuhant rá egy fa az úttestre, miközben elszakított és magával rántott egy kábelt. A XVII. kerületben, az Ady Endre utcában kerítést roncsolt egy nagyméretű fa, ami miatt az ott lakók nem tudták elhagyni a kertet. A II. kerületben, a Vereckei úton ugyancsak ingatlanuk kertjében rekedtek a lakók egy kidőlt fa miatt. Pest vármegyében, Vámosmikolán, a Szent János téren egy óvoda tetejére dőlt egy fa. Budakeszin, a Rákóczi utcában, a János-hegy felé vezető úton egy fa elzárta az úttestet.

Szintén a településen távvezetéket szakított le a frissen hullott hó. Szentendrén, a 1116-os úton két fa borult az útra. Úri és Gomba között egy nyolcméteres fa egy teljes forgalmi sávot elfoglalt. A területet a tűzoltók kibójázták, a fát eltávolították. Pilisborosjenőn, a Szent Donát utcában leszakadt és veszélyesen lógott egy vezeték, ezért a raj sürgősen eltávolította azt. Hasonló probléma volt Fejér vármegyében, Móron, a Petőfi Sándor utcában, ahol a két oszlop közötti vezeték leszakadt a hó súlya alatt. Az egységnek sikerült a vezetéket megemelni két és fél méter magasra, így a járművek elfértek alatta, amíg a szolgáltató megérkezett.

Komárom-Esztergom vármegyét sem kímélte a télies és erősen csapadékos időjárás. Tatabányán, a Sárberki lakótelepen személyautót roncsolt egy zuhanó fa. Az Erdősor utcában egy méretes fa komoly károkat okozott, amikor kerítésre, gépkocsira dőlt, majd végül eltorlaszolta az úttestet. Nógrád vármegyében, Nagylócon, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy hatméteres szilvafa fordult rá az útra, fennakadást okozva a közlekedésben. Magyarnándoron, Nógrádkövesd felé, a vasúti síneken több fa is egy személyvonat elé dőlt.

A kiérkezett egységeknek láncfűrésszel mintegy 30-40 fát kellett eltávolítaniuk az érintett szakaszon.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán – számoltak be. 

Győrfi Pál a balesetekről beszélt az Indexnek

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője tájékoztatást adott arról, hogy zömében milyen esetek történtek az utóbbi órákban.

Még a börtönök is megnyíltak a havazás miatt

Szükségessé vált a börtönök előtti járdákon és parkolókban is a hó eltakarítása, ezért már a fogvatartottak is havat lapátolnak országszerte – közölte nemrég a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) kommunikációs vezetője.

Németh Szilárd havat lapátolt, Dobrev Klára figyelmeztetett

Arról, hogy a magyar politikusok miként kommentálták a hóhelyzetet, szintén egy külön cikkben írtunk.

A hév „megjavult”, az M0-s autóúton viszont 8 km-es a sor

A BKK Info a délutáni órákban számolt be arról, hogy a H8-as HÉV (amely reggel állt le) újra a teljes vonalon közlekedik.

Eközben baleset történt csütörtök délután az M0-s autóút M5-ös autópálya felé vezető oldalán, Budatétény térségében. Az érintett szakaszon több kilométeren át torlódik a forgalom.

(Borítókép: Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)