A magyar kormány reagált arra, hogy a Pfizer beperelte az országot

2023.12.07. 09:08
Kiderült, hogy mi a kormány álláspontja azzal kapcsolatban, hogy beperelte a ki nem fizetett vakcinák miatt a Pfizer és a Biontech. A kormány szerint a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben kényszerítették a tagállamokra.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, pert indított a Pfizer és a BioNTech a magyar kormány ellen, amiért nem fizetett ki hárommillió adag vakcinát. Magyarország hatvanmillió euróért rendelt oltóanyagot, azonban 2022-ben értesítette a gyártót, hogy nem fizet, és a megrendelt vakcinákra sem tart igényt. 

A kormány az RTL híradó megkeresésére válaszolt arra, hogy miért nem fizette meg a vakcinabeszerzés költségeit. Magyarországra 2020 végén érkeztek meg a koronavírus elleni vakcinák, mégpedig a közös európai uniós beszerzésekből:

Magyarország akkor 11 millió adagot rendelt Pfizerből. Következő évben az unió az omikron vírusvariáns miatt indított újabb közös beszerzést.

A miniszterelnök akkor azt mondta, mindössze egy napot hagyott az európai bizottság a kormánynak, hogy eldöntse, részt kíván-e venni az új uniós Pfizer-beszerzésben. A kormány végül újabb kilenc és fél millió adagot rendelt. Ebből 2022 második felében várták hárommillió vakcina leszállítását.

A kiszállítás esedékességekor azonban a magyar kormány arról értesítette a gyártókat, hogy nem fizet és a megrendelt vakcinákra sem tart igényt.

A kormány az RTL megkeresésére azt írta:

Az unió a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra. A Pfizer-beszerzéseket pedig a korrupció gyanúja lengte körbe az Európai Bizottságban. 

A Politico értesülései szerint az orosz–ukrán háborúra hivatkozva indokolták a 60 millió euró, vagyis több mint 20 milliárd forint kifizetésének megtagadását.