„Indokolatlan” – levélben reagált Maruzsa Zoltán a legújabb sztrájkkövetelésekre

2023.12.09. 14:38
Megújították a sztrájkköveteléseiket, majd egyeztetés reményében Maruzsa Zoltánhoz fordultak a pedagógus-szakszervezetek. A köznevelésért felelős államtitkár időpont helyett egy hosszú levelet küldött, melyben leírta, hogy a PSZ és a PDSZ kéréseit miért tartja indokolatlannak. Később a tárca arról tájékoztatta lapunkat: azért nem küldtek konkrét időpontot, mert ilyen kérés a szakszervezetek részéről el sem hangzott. Az általuk becsatolt levél ugyanakkor mást mutat.

Mint arról korábban az Indexen is beszámoltunk, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közelmúltban frissítette a sztrájkköveteléseit, a lista így jelenleg az alábbiak szerint néz ki. 

  • A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza!
  • Azonnali 50 százalékos béremelést minden, köznevelésben dolgozó számára!
  • A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő 22 óra legyen!
  • 5 elemű bérrendszert vezessenek be!
  • Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert!
  • Minden gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek!
  • Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket!
  • A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot!
  • Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket, így a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat, és vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket is.
  • Legyen egységes Oktatási Minisztérium!

A sztrájkbizottság a megújított követelésekről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt is tájékoztatta, amire válaszul azt várták volna, hogy a politikus felajánl egy időpontot annak érdekében, hogy az új elemről érdemi tárgyalás kezdődhessen. 

A Belügyminisztérium politikusa időpontot végül nem küldött, levelében ugyanakkor hosszan kifejtette, hogy a követelésekkel miért nem ért egyet. Kijelentette többek között, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt – köznyelvben státusztörvényt – az oktatásban dolgozók 99 százaléka elfogadta, így annak visszavonása „indokolatlan”.

Kitért arra a már sokat hangoztatott álláspontra is, miszerint a tanárok béremelése az Európai Bizottságtól függ, de kijelentette azt is, hogy „a gyermekkel eltöltött idő” és „a tanítással lekötött idő” nem véletlenül két külön fogalom.

Maruzsa Zoltán érveire a szakszervezetek újabb levélben reagáltak, melyben felszólították az államtitkárt, hogy álljon elő egy érdemi ajánlattal, „de mindenekelőtt az egyeztetés javasolt időpontjával”.

„Javasoljuk: az egyeztetés időpontja a 2023. december 18. és 22. közötti időszakra essen annak érdekében, hogy addig a kormány az egyes követelések kapcsán konkrét ajánlatot dolgozzon ki. Amennyiben a jövő hét folyamán nem kapunk választ az egyeztetés időpontjára, kénytelenek vagyunk a kormány törvénysértése miatt bírósághoz fordulni” – fogalmazott a sztrájkbizottság.

Frissítés: A tárca szerint a szakszervezetek nem kértek időpontot

Nem sokkal cikkünk megjelenése után a Belügyminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében azt írta: 

Szükségesnek tartjuk jelezni, hogy a szakszervezetek valóban elküldték a Belügyminisztériumba a módosított sztrájkköveteléseiket, találkozót, időpontot azonban nem kértek, levelükben csak annyit írtak, hogy várják a kormányoldal álláspontját. Ezt írásban megkapták.

A tárca a szakszervezetek Belügyminisztériumhoz eljuttatott levelét is továbbította lapunknak, ebben az első mondat azonban úgy szól:

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a sztrájkról szóló törvény alapján kezdeményezi az egyeztetések folytatását. 

Mindezek fényében arról kérdeztük a minisztériumot: nyitottak-e arra, hogy egy asztalhoz üljenek az érdekvédőkkel, Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket vagy új cikket írunk. 

FRISSÍTÉS:

A tárca megkeresésünkre azt írta, hogy az egyeztetéstől sosem zárkóztak el, így a december 8-ai levelükben kért tárgyalást megtartják.