Árulózással indult a sztrájk a Volánbusznál

DVAST20220120004
2023.12.10. 07:01
Vasárnap és hétfőn is tart a Volánbusznál a december 10-ére és 11-ére hirdetett munkabeszüntetés. Lázár János építési és közlekedési miniszter túlzónak tartja a követelt béremelés mértékét. Bár az előzetesen meghirdetett járatoknál akár több is indulhat, érdemes tájékozódni utazás előtt a társaság honlapján.

Megkezdte vasárnap a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a Volánbusznál december 10-ére és 11-ére hirdetett munkabeszüntetését. 

A Volánbusz dolgozói azért sztrájkolnak, mert 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat. A szakszervezet 25 százalékos bérfejlesztési igényére a tulajdonos felhatalmazásának hiányában pénteken nem tudtak a munkavállalói oldalnak ajánlatot tenni. A társaság a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, de érdemes tájékozódni azokról a járatokról, amelyek nem közlekednek.

Vasárnap a járatok 80, hétfőn pedig 55 százaléka közlekedik majd, ez a két napon összesen 23 ezer kieső járatot jelent az ország területén. Nem minden autóbusz-vezető csatlakozik a sztrájkhoz, így a tervezettnél több járat is indulhat. 

Árulózással indult a sztrájk vasárnap

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által hirdetett sztrájk rögtön egy fenyegetőzéssel indult, Dobi István elnök a szakszervezet közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben árulónak nevezi azokat a buszsofőröket, akik mégis felveszik a munkát a sztrájk ideje alatt.

A Volánbusz meghatározta, ezek lesznek a sztrájktörők!!! (...) Ezek az autóbusz-vezetők azok, akik elárulják a munkatársaikat, nem képesek az összefogásra, és a munkáltató szekerét tolják! Kiállásoddal adj esélyt a győzelmünknek, kérlek, ne állj be a sztrájktörők sorába!

– írja Dobi a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet Facebook-oldalán. 

A Volánbusz jogszerűtlennek tartja a munkabeszüntetést, mondván, az idei évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott.

A társaság jogorvoslattal élt, amelyet az elsőfokú bíróság elutasított. A Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűnek ítélte a Volánbusznál tervezett munkabeszüntetést. A Volánbusz azt írja, hogy felelős munkáltatóként a társaságnak szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről – legkésőbb 2024. január 20-ig. 

Az időzítéssel Lázár János építési és közlekedési miniszter sem ért egyet, mi több, túlzónak nevezte a követelt béremelés mértékét. Erről a Facebook-oldalán úgy írt, szerinte a béremelés igénye jogos, ám annak 25 százalékos mértéke teljesen irreális, eltúlzott.

A Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csupán egy van, amely ennyire túlzó mértékű béremelést követel. Ennek teljesítését sztrájk útján igyekszik kierőszakolni, pedig egy idei sztrájk jogszerűsége erősen vitatható, miután 2023-ra már megszületett a bérmegállapodás, és azt a munkáltató fillérre be is tartja

– fogalmazott Lázár János, hozzátéve, hogy az advent második vasárnapjára meghirdetett tiltakozás felelőtlenség, így a szakszervezettel a bíróságon folytatják, míg a többi érdekvédővel a tárgyalóasztalnál találkoznak.

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)