A fővárosi közlekedést érintő bejelentést tett a BKK

2023.12.13. 17:01
A Budapesti Közlekedési Központ bejelentette, hogy „negyven korszerű, környezetbarát, teljesen elektromos meghajtású autóbusszal gazdagodhat a budapesti járműpark 2026-tól”.

A BKK közleményéből kiderült, hogy Midi és csuklós elektromos busszal végzett közforgalmú járatok üzemeltetésére most először indultak közbeszerzési eljárások Magyarországon. A vállalat legutóbb, októberben 50 szóló elektromos busz forgalomba állítására írt ki „hasonlóan példa nélküli tendert. Az új járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságukkal és felszereltségükkel szolgálhatják a Budapesten utazók kényelmét, egyúttal hozzájárulnak ahhoz, hogy a város tisztább, élhetőbb legyen”.

Eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződésekben foglalt feladatok egy részének ellátását biztosítják a jövőben. Az új szerződések a tervek szerint 12-12 évre szólnak.

A közleményben arról is olvashatunk, hogy a december 12-én és 13-án megjelent részvételi felhívások 20 csuklós és 20 midi elektromos autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. A buszok általános üzemeltetésén kívül (mint a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása) az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell biztosítania. Elvárás a járművektől, hogy olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek - légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer -, amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

A 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására a BKK szeptemberben három közbeszerzési eljárást indított 150 autóbusz (100 csuklós és 50 szóló) forgalomba állításával végzett szolgáltatásra; az októberben megjelent részvételi felhívás pedig 50 szóló elektromos autóbusz forgalomba állítását tartalmazta. A fennmaradt 40 buszra vonatkozó közbeszerzési eljárások elindulásával már mind a 240 autóbuszra irányuló tender folyamatban van.

Arra is emlékeztetettek, hogy már az összes Solaris–Škoda Trollino trolibusz Budapesten közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a BKK-nak, ráadásul a következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba az Európai Unió támogatásával.