Feldíszíteni bármit lehet, nagyobb gond, ha karácsonykor sincs főtt étel az asztalon

OKU 4367 szeretetvendegseg 20231217
2023.12.19. 17:51
Nekem ez az ünnep ‒ mondta egy hajléktalan férfi, mikor átvette ebédjét Csepelen a Kossuth utca parkolójánál létrehozott szeretetvendégségen. Az Ökumenikus Segélyszervezet idén is hat napon át, egészen december 22-ig várja a rászorulókat főtt étellel, amit helyben, fűtött sátorban, karácsonyi környezetben fogyaszthatnak el.

Már a kezdőnapon hosszú sorban várakoztak a rászorulók a 11 órakor kezdődő ételosztásra. Sokan csak így jutnak meleg ételhez, a hajléktalanok mellett kisnyugdíjasoknak, nehéz helyzetben élő családok számára jelent ez nagy segítséget.

Négy hívás egy ünnepi menü

A süteményt, gyümölcsöt és szaloncukrot is tartalmazó ünnepi menüből naponta ezer adagot készítenek, az akciót a 1353-as vonal tárcsázásával vagy sms-t küldve bárki támogathatja. Egy hívás 500 forint, így négy tárcsázás egy tál meleg ételt jelenthet. A rászorulók a csepeli helyszínen feldíszített fűtött sátorban, zenei aláfestés mellett fogyaszthatják el az adventi ebédet. Többen közülük az ünnepek alatt csak itt étkezhetnek karácsonyfa környezetében. „Bármit fel lehet díszíteni, de sokaknak főtt étel ilyenkor sem kerül az asztalukra” ‒ vázolta lapunknak az egyik önkéntes a szeretetvendégségre érkezők helyzetét.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a már 28. alkalommal meghirdetett adventi adománygyűjtésük kezdetén úgy fogalmazott, hogy az elhúzódó háborúk, a világot megrázó katasztrófák idején a válságok következményeként talán most még több embernek van szüksége segítségre, mint korábban. Mint rámutatott, a megélhetéshez szükséges kiadások, az élelmiszerárak jelentősen növekedtek, emiatt sok család került nehéz helyzetbe.

Munkatársaink több olyan segítséget kérővel találkoztak, akiknek a fűtés vagy az étel között kellett választaniuk

‒ fejtette ki. Önkénteseikkel közösen évente országszerte több száz családnak visznek tűzifát, ezenfelül 300 lakhatását vesztett családnak nyújtanak menedéket átmeneti otthonaikban, 3000 gyerek felzárkózását segítik Kapaszkodó programjaikkal. Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója elmondta, hogy komplex segítséget nyújtanak a szociálisan nehéz körülmények között élőknek 24 központjukban 100 szolgáltatással.

Élelmiszersegéllyel jut alapvető dolgokra

Az étkeztetési programjuk során 300 ezer adag ételt osztanak ki, amibe az intézményeikben élők mindennapi ellátása mellett a karácsonyi ételosztás is beletartozik, a szeretetvendégségen túl a decemberben kézbesített kétszáz élelmiszercsomag is.

Az egyik megajándékozott szülő elárulta, hogy a hónapokra elegendő tartós étellel spórolva végre új szemüveget tudnak venni kislányuknak. „Karácsonykor is jó emlékeztetni magunkat, hogy azok az alapdolgok, amiket mi természetesnek vesszünk, másoknak óriási ajándékok” – emelte ki Gáncs Kristóf.

Lapunknak kifejtette, hogy az adventi kampányuk során bepillantást kaphatnak az emberek abba a munkába, amit az év 365 napján végeznek, az ekkor befolyt adományok nagy részét ennek fenntartására fordítják. Ételt, otthont, esélyt adva segítik a nélkülöző és krízishelyzetbe került családok tízezreit az év 52 hete során, erre utalva indítják el adventi gyűjtésüket 52 nappal karácsony előtt.

Napi ezer adag meleg étel

A karácsony előtti fővárosi szeretetkonyháról elmondta, hogy advent utolsó hetében idén is naponta ezer adag ételt osztanak ki a hat napon keresztül egészen péntekig, amíg azok el nem fogynak. Bár 11 órától fogadják az embereket, de sokan már 9 órától beállnak a sorba, hogy aznap biztosítva legyen számukra a főtt étel.

„Egyesek a város másik végéről jönnek, vannak olyan rászoruló családok, akik évről évre itt vannak, olyan férfival is találkoztunk, akit még kisfiúként nagymamája hozott el. A várakozók sorai közt sorstragédiák tárulnak fel, gyermekkorba visszanyúló történetek. A szegénység gyakran újratermelődik, nehéz ebből a helyzetből kikerülni, amihez még több támogatásra van szükségük” ‒ mondta Gáncs Kristóf, kiegészítve azzal, hogy a jó szó, az odafigyelés is része ennek. A rászorulók önkénteseiktől nemcsak ételt kapnak, ilyenkor leülnek melléjük, beszélgetnek velük.

A Covid óta rosszabb a helyzet

A válságok sorozata sok embert sodort nehéz anyagi helyzetbe, az Ökumenikus Segélyszervezet tapasztalatai szerint központjukhoz 30 százalékkal többen fordulnak, mint a koronavírus előtti időszakban. A járványt követően sem javult a helyzet. A szeretetkonyhára érkezők személyes történeteiből kiderült, hogy vannak, akiknek van ugyan jövedelme, de olyan alacsony a munkabérük vagy a nyugdíjuk, hogy a heti meleg étellel spórolják meg az ünnepre valót, a gyereknek, az unokának az ajándékot, vagy akár a karácsonyi menüt.

Mint minden évben, idén is többet szeretnénk nyújtani a rászorulóknak egy tál meleg ételnél: valamit a karácsony legfontosabb üzenetéből, a cselekvő, befogadó szeretetből. Az összefogás erejével emberek ezreinek ünnepét szeretnénk szebbé tenni

‒ hangsúlyozta Gáncs Kristóf. Az emberi jelenlét ezért is fontos, nem helyettesíthető akár a közbeszédben aktuális mesterséges intelligenciával – erre hívják fel a figyelmet közösségi oldalukon a technológia által animált videóval, ami, mint kiemelik, csak virtuálisan képes ételt tenni az éhező elé, a valóságban ehhez összefogásra, valódi tettekre van szükség.

Akiknek a tél a túlélésről szól

Lékai-Kiss Ramóna önkéntesként arról beszélt, hogy a karácsonyi készülődés alatt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy vannak családok, akiknek az otthon melege és a meleg étel sem biztosított, nekik a tél a túlélésről szól. A színművésznő videóüzenetében kiemelte: nehézségeink mellett sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy vannak, akiknek még inkább szükségük van a segítségre. Ezt pár kattintással, bankkártyás fizetéssel a segelyszervezet.hu oldalon megtehetjük.

Budapest nemzetközi hírű karácsonyi vásárban a Bazilika előtt a szeretet.éhség. adománypontján is várják a támogatásokat, ahol a készpénz mellett kártyával is lehet fizetni. Ezt követően önkénteseik az általuk helyben készített, az Ökumenikus Segélyszervezet adventi kampányának szimbólumára emlékeztető mézeskalács szívvel fejezik ki a köszönetüket.

(Borítókép: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet)