Kiderült, mennyi pénzt keresnek havonta a legnagyobb állami cégek vezetői

D  VG20220611076 (1)
2023.12.20. 11:52
Utánajárt az állami cégek vezetői fizetésének a 24.hu. A vagyonnyilatkozatok közt végzett gyűjtésükből kiderült többek között, hogy több vállalatnál is a lehető legmagasabb bért fizetik a vezérigazgatónak, ahogy az is, hogy mely vezetők havi fizetése ugorja meg még az 5 millió forintos álomhatárt is.

A 24.hu információi szerint a mamutcégek közül bruttó 5 millió forintos fizetést tudhat magáénak:

  • Balczó Barnabás, a Magyar Posta vezérigazgatója,
  • Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója,
  • Lakner Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt vezetője,
  • Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója,
  • Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója,
  • Mager Andrea egykori tárca nélküli miniszter, a Szerencsejáték Zrt. vezetője.

Bíró Péter, a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója is ezt az összeget keresi meg minden hónapban, továbbá csaknem ötmillió forintot kap Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezetője és Kisgergely Kornél, az Eximbank vezére is.

Nem lehet oka panaszra a bruttó 4 millió négymillió forintot kereső tábornak sem. Közéjük tartozik:

  • Kruchina Vince, a Volánbusz vezetője,
  • Bozóky Alex, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. feje,
  • az MVM alá tartozó Paksi Atomerőmű Zrt., a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) valamint az MVM Mátra Zrt. vezetői,
  • Guller Zoltán, a Digitális Magyarország Ügynökség vezérigazgatója,
  • valamint Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, aki a négymillió forint mellet az igazgatótanács elnökeként további 1,4 millió forintot keres.

Az abszolút nyertesek

Palkovics László 2022 decemberében mondott le technológiai és innovációs miniszteri tisztségéről. Az egykori tárcavezető jelenleg több vezetői tisztséget is betölt, melyek közül az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójaként és az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetőjeként tesz szert fizetésének túlnyomó részére (előbbiért bruttó 5 millió forintot, utóbbiért 2,75 millió forintot kap). A 24.hu becslése szerint csaknem 10 millió forint lehet Palkovics összes havi bére.

Trembeczki László fizetése is említése méltó: ő a honvédelmi tárca alá tartozó négy cég  vezérigazgatójaként 7,8 millió forintot vihet haza.

A béremelések már szerényebb képet mutatnak

A vállalatvezetők többségének 2021 óta nem nőtt a bére, részben azért, mert sok vállalatnál a kormány által engedélyezett maximumot keresik.

A 24.hu év közbeni béremelést kilenc vállalatnál talált. Legnagyobb mértékben – körülbelül 1 millió forinttal – a Garantiqánál és a Dunántúli Regionális Vízműnél emelték a vezetői béreket.

Arányaiban a Nemzeti Sportügynökségnél volt a legjelentősebb tiszteletdíj-emelkedés, ahol csaknem kétszeresére emelkedett a keresett összeg.

Az állami cégek vezetőiről az Index átfogó körképet állított össze áprilisban, az ötödik Orbán-kormány megválasztása után, melyet ide kattintva olvashat el.