Tavasszal is nagyüzem vár az Országgyűlésre: 18 új törvény érkezhet

benyújtandó törvények
2023.12.21. 17:53
Adó- és agrártörvényeket is módosítani kell tavasszal, a várhatóan júniusig tartó ülésszak során. A legnagyobb figyelem természetesen ezúttal is a következő évi büdzsé elfogadását övezi: ezt már áprilisban benyújthatja az országgyűlésnek Varga Mihály pénzügyminiszter, de több kollégájától is várhatóak még javaslatok.

Akárcsak az őszi ülésszakon, így a tavaszi intervallumban is újabb 18 törvényt, illetve módosítást fogadhat el a parlament. Ez derült ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényalkotási programból, amelyet múlt héten nyújtott be Kövér László házelnöknek. A programban szerepelnek majd adótörvények és közlekedési tárgyú törvények módosításai is, azonban ismét hiányzik például a svéd NATO-csatlakozás elfogadása. Igaz, ezzel kapcsolatban már a beadványban kiemelte Semjén Zsolt, hogy az „eddig kialakult gyakorlatnak megfelelően a program nem tartalmazza a nemzetközi szerződésekkel összefüggő törvényalkotási feladatokat”. Ez tehát még nem jelenti azt, hogy tavasszal sem bólint rá a csatlakozásra a parlament.

A parlamenti nagyüzem márciustól indul – az első ülésnap dátuma még nem ismert –, abban a hónapban várhatóan három új törvényt nyújt majd be a kormány, ebből kettőt Pintér Sándor belügyminisztériuma jegyez majd előadóként.

Ezek között lesz a Csengeren épülő büntetés-végrehajtási intézet létrehozásával összefüggő törvények módosítása, és a kritikus szervezetek ellenállóképességéről szóló törvények módosítása. Ez utóbbiak elsősorban uniós irányelvek átültetését jelenti. Szintén márciusban nyújtja be módosítóját a gazdaságfejlesztési miniszter is, Nagy Márton a pénzügyi ágazat digitális működési rezílienciájáról szóló rendeletnek való megfelelést készíti elő a csomaggal.

Áprilisban még sűrűbb lesz a program, hiszen bár a tavaszi ülésszak várhatóan ismét legalább júniusig tart majd, már ebben a hónapban benyújtják mind a 15 további törvényjavaslatot.

Ekkor jön az elhagyott hulladékkal kapcsolatos szabályok pontosítása, egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása, a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló törvényjavaslat, valamint az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló irányelv átültetése a magyar jogrendszerbe.

Nagy terjedelmű szabályozás várható az erdőbirtokossági társulatokról szóló törvényjavaslatnál, amelyet az agrárminiszer nyújt be: ennek célja a magyar erdőgazdálkodásban nagy hagyományokkal bíró erdőbirtokossági társulati formák törvényi szabályozásának megújítása. Szintén Nagy István jegyzi előadóként azt a rejtélyes javaslatot is, amely az agrártárgyú törvényeket módosítja. Ám

azon a mondaton kívül, hogy ez a „jogalkalmazás során eddig szerzett tapasztalatoknak megfelelő módosítások megtételét” takarja, nem sok minden derül ki róla.

Érkezik majd a víziközműrendszer és a víziközmű-szolgáltatók integrációjával kapcsolatos rendelkezések pontosítása, az egyes vagyongazdálkodást és postaügyet érintő törvények módosítása, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvények kiigazítása, néhány igazságügyi tárgyú törvény módosítása, és egyes ingatlan-nyilvántartási, földmérési és térképészeti tárgyú jogszabályok módosítása is.

Ahogyan Rogán Antal korábban ígérte, jövőre is folytatódik a digitális állampolgársággal összefüggő törvények bővítése, módosítása, amely többek között új funkciókkal látja majd el a szolgáltatást.

Júniusi elfogadásra várható a 2025-ös évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat, amellyel kapcsolatban jelentős vitákra lehet majd jövőre is számítani. Ez Varga Mihály pénzügyminiszterhez tartozik, akárcsak az utolsó két törvényjavaslat a listáról: a 2025-ös büdzsé megalapozásához szükséges jogszabályi háttér megteremtéséről szóló és az egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat. Ez utóbbi uniós jogharmonizációs kötelezettségekből eredő módosításokat takar.

(Borítókép: Németh Emília / Index)