Bűnösnek találták a mentősöket Elijah McClain megölésének ügyében

2023.12.23. 08:31
Elítélték azt a két mentőápolót, akik a megalapozott gyanú szerint az indokoltnál több nyugtatót adtak be Elijah McClainnek, miután a rendőrök fojtogatni kezdték a férfit.

A 23 éves Elijah McClain 2019 augusztusában halt meg, miután megállították őt a rendőrök Colorado államban, Denver egyik elővárosában, Aurorában.

Az egészségügyi személyzet elleni büntetőeljárás során az esküdtszék Jeremy Coopert és Peter Cichuniecet bűnösnek találta gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettében.

Cichuniecet másodfokú testi sértésért is elítélték, ugyanakkor társát felmentették ugyanezen vád alól, írja a BBC.

A jelentések szerint McClain éppen sétált a városban, amikor megállították a rendőrök. A három intézkedő járőr dulakodni kezdett a férfival: a rendőrök állítólag át akarták kutatni, hogy van-e nála fegyver.

Az egyik rendőr azt állította, hogy a férfi a társa fegyveréért akart nyúlni, majd lenyomták a földre, és fojtófogást alkalmaztak rajta.

McClain ennek következtében elveszítette az eszméletét, mire a rendőrök abbahagyták a fojtófogás alkalmazását, de ezután a férfi ismét küzdeni kezdett. A rendőrök segítséget kértek, a helyszínre érkező mentősök ketamint adtak be a férfinak, hogy leszedálják. Később a bíróság megállapította, hogy McClain nem követett el semmit.

Az incidensben érintett rendőrök közül kettőt, Nathan Woodyardot és Jason Rosenblattot felmentették a vádak alól. A harmadik rendőrtisztet, Randy Roedemát viszont bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölés és harmadfokú testi sértés vádjában.

Az ügyészek abban az ügyben azzal érveltek, hogy az ő kijelentése, miszerint McClain „biztosan valamilyen szer hatása alatt áll”, hozzájárult ahhoz, hogy a mentősök úgy döntöttek, ketamint adnak be neki.