Kiss Ambrus: Budapest egy fillért sem kapott a kormánytól

2023.12.25. 19:30
A Fővárosi Önkormányzat egyetlen támogatási vagy hitelfelvételi kérelmét sem teljesítette idén a kormány – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Ráadásul indoklás nélkül jött az elutasítás, és csak egyetlen tételnél lehet szó technikai okokról. Budapest emiatt plusz 1,5 milliárd forint kamatteherrel számol – írja az rtl.hu.

  • Rezsitámogatás,
  • 6 milliárd forint a Lánchíd felújítására,
  • megelőlegezett 11 milliárd forint az új trolibuszokra
  • és kormányzati engedély 16,6 milliárd forint fejlesztési hitelre

– a Fővárosi Önkormányzat a felsorolt bevételeket várta a kormánytól. Az összegeket azonban nem sikerült bevasalni. Nem kaptak rezsitámogatást, hitelkérelmüket indoklás nélkül elutasították, a Lánchíd restaurációjára fordított összeg sem érkezett meg, miközben a főváros ikonikus hídjának felújítása befejeződött.

Ez az év végére kudarc

– fogalmazott Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az RTL Híradónak. A főváros hitelből finanszírozta a tömegközlekedést. Az utolsó negyedévben közel 50 milliárd forint kellett a működtetéséhez, amit banki finanszírozással, 2024 első negyedévében fognak kifizetni kamatkiadások mellett.

Budapest közel 1,5 milliárd forint kamatteherrel számol.

December végére az új trolibuszokhoz szükséges 10–11 milliárd forint sem érkezett meg, de Kiss Ambrus abban bízik, hogy technikai okok miatt, és a pénz megjön januárban. A főpolgármester-helyettes szerint a kormány nem akarja kifizetni a Budapestnek járó pénzeket, de ettől még az önkormányzat nem mondott le arról, hogy az államtól megszerezze őket.

A főváros perben áll a kormánnyal, mert vitatják a szolidaritási adó 25 milliárd forintnyi részét.