Elérte az árvíz Esztergomot, kiöntött a Duna

D  YT20231225033
2023.12.26. 10:41
Karácsony másnapján árvízre ébredt Esztergom. Az árvízveszély, amit már néhány napja országszerte kihirdettek, mára valósággá vált, és teljesen elöntötte a város Duna-partját.

Mint ismert, országszerte árvízveszélyt hirdettek, Budapesten már karácsony előtt megkezdték az árvízvédekezést. Karácsonykor a Gemenci-erdőben is problémát okozott a Duna áradása, a Gemenc Zrt. munkatársai kifejezetten kérték a kirándulni vágyókat, hogy az elkövetkezendő néhány napban senki ne látogassa a területet. 

Szintén karácsony napján történt, hogy autókat kellett kimenteni Győrben a Rába vízéből. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábban azt közölte, hogy a Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése, a vízszint már a Dunakanyarban és a fővárosban is látványosan emelkedik. Budapesten a Duna tetőzése szerdán napközben várható – írták.

A Duna emelkedő vízszintje miatt megkezdték a lezárt, kedden várhatóan több helyen víz alá kerülő budai és pesti alsó rakparton hagyott gépjárművek elszállítását

– közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) a katasztrófavédelem segítségével helyezi át a járműveket azok épségének megóvása érdekében.

Elszállítás előtt a FÖRI munkatársai megpróbálják felvenni a kapcsolatot az üzembentartóval, ha az bejegyeztette a gépjármű-nyilvántartásba a telefonos elérhetőségét. Ennek hiányában, vagy ha az üzembentartó bármilyen okból nem tud megjelenni a helyszínen, a gépjárművet biztonságos helyre szállítják.

Az elszállított gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0–24 órában hívható 301-7500-s telefonszámán vagy a https://fori.hu/elszallitott-jarmuvek oldalon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük elhelyezéséről.

Esztergomban megvárta a karácsony végét az áradás

December 26-án elöntötte a víz Esztergomot. Korábban Hernádi Ádám polgármester azt mondta:

Egy kisebb árhullám közelít a Dunán városunk felé. A tetőzés december 27-re várható, II. fokot megközelítő vízmagassággal, ami azt jelenti, hogy a Prímás-szigeten védekezési munkálatokat kell végezni, és a Nagy-Duna sétány valószínűleg lezárásra fog kerülni.

Karácsony napján 500 centiméteres volt a vízállás, ez másnap reggelre 569 centiméterre emelkedett – írja a Vízügy. A KEMMA karácsony napján délelőtt még kora estére várta az áradást, amely miatt megkezdték a forgalom elterelését a Nagy-Duna sétányról.  

Karácsony másnapjára a sétálóutcákra és a parkos területekre is betört a víz.

(Borítókép:  Az alsó rakpart lezárására figyelmeztető KRESZ-táblák Budapesten, az I. kerületi Halász utcánál 2023. december 25-én.  Fotó: Illyés Tibor / MTI)