Rendeletben módosították, mikor használhatják fegyverüket a magyar határvadászok

2023.12.29. 08:07
Tisztázták azt is, hogy milyen vizsgálat követi a fegyverhasználatot.

Talán nem véletlen, hogy miközben egyre nagyobb a migrációs nyomás a Balkánon, illetve Magyarország déli határán, a Belügyminisztérium december 28-ra datálva megváltoztatta a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló BM-rendeletét.

A Pintér Sándor belügyminiszter nevével fémjelzett módosítás pontról pontra szabályozza „a tárgyra vagy a levegőbe leadott lövés, valamint az ehhez kapcsolódó jelentéstétel és kivizsgálás szabályait”.

Hogyan kell leadni egy figyelmeztető lövést? 

A rendelet szerint a magyar rendőröknek, valamint a – szerb–magyar határon szolgálatot teljesítő – határvadászoknak elsősorban a rendőrségnél rendszeresített lőfegyvert kell alkalmazniuk. Ettől eltérni csak akkor lehet, ha nem áll rendelkezésre rendőrségi fegyver vagy annak használatát „a körülmények kizárják”.

Nincs helye lövés leadásának abban az esetben, ha az az államhatáron történő átlövést idézne elő

 fogalmaz a BM-rendelet. 

Ha a rendőröknek mégis használniuk kell a fegyverüket – a jogszabály szerint –, „lehetőleg egyetlen lövést kell leadni”. Az előírás szerint a levegőbe leadott lövést általában függőlegesen, a légtérbe irányítva kell leadni, vagy ha ez nem biztonságos, a lövés irányát – számolva a becsapódást esetlegesen követő gurulattal is – úgy kell megválasztani, hogy a lövés lehetőleg ne okozzon anyagi kárt.

A levegőbe leadott lövés nem irányulhat tárgyra vagy élőlényre

– áll a rendeletben.

A tárgyra leadott lövést – számolva a becsapódást esetlegesen követő gurulattal is – úgy kell irányítani, hogy az az eltalálni kívánt célponton kívül lehetőleg ne eredményezze más tárgy megrongálódását, illetve bármely élőlény sérülését. A BM-rendelet szerint nincs helye „a tárgyra irányuló lövés leadásának”, ha feltételezhető, hogy a rendőr a levegőbe leadott figyelmeztető lövéssel is célt ér.

Jelentés a fegyverhasználatról 

A rendőröknek, illetve a határvadászoknak a fegyverhasználatot azonnal, szóban jelenteniük kell szolgálati elöljárójuknak, majd egy írásos jelentést kell írniuk.

A jelentésnek tartalmaznia kell a fegyverhasználat körülményeit, milyen fegyvert alkalmazott, illetve hány lövést adott le.

A rendőrnek részletesen be kell számolnia jelentésében, hogy a fegyverhasználat során történt-e halál vagy emberi sérülés, sor került-e elsősegélynyújtásra, illetve orvosi ellátásra. Az ügy kivizsgálásában nem vehet részt az, akinek „jelentésírási kötelezettsége van”.