Mégis megszűnik a Budapest-bérlet az agglomerációban

2023.12.31. 13:08
A Budapesti Közlekedési Központ december 29-én, pénteken olyan háromoldalú megállapodást kötött a MÁV-HÉV-vel és a Volánbusszal, amely biztosítja a jelenlegi tarifarendszer megőrzését. Azonban most a MÁV-Volán Csoport közölte, hogy legfeljebb 2024. március 1-ig használhatók a bérletek.

Nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződéssel létrejött, úgynevezett hibrid modellt a HÉV-vonalak és -járatok, illetve az agglomerációs buszjáratok üzemeltetését illetően – írtuk korábbi  cikkünkben.

Néhány nappal korábbanBKK bejelentette, hogy a MÁV-HÉV-vel és a Volánbusszal megkötött áthidaló megállapodás lehetővé teszi a jelenlegi szolgáltatások fenntartását, illetve elszámolását, egyúttal érvényben tartja a jelenlegi tarifákat és bevételi elszámolásokat.  

Akkor Karácsony Gergely azt írta, hogy egészen addig marad ez a megoldás, amíg a kormány nem tesz újabb javaslatot.

Most azonban a MÁV ezt megcáfolta, azt írva, hogy csak 2024. március 1-ig használhatók a Budapest-bérletek

A napokban nyilvánosságra hozott technikai megállapodás értelmében 2024. január elsejétől továbbra is a megszokott gyakorlat szerint használhatók a Budapest-bérletek az agglomerációs Volánbusz-járatokon és a MÁV-HÉV-járatokon, ugyanakkor a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium döntésének megfelelően az átmeneti megoldás legfeljebb március elsejéig, az új tarifarendszer bevezetéséig lesz érvényben

– olvasható a MÁV közleményében.

Ez pedig azt jelenti, hogy március 1. után Budapest közigazgatási határán belül is külön jegyet, bérletet kell majd venni a Volánbusz, valamint a HÉV járataira.