A kormány cáfolja, hogy több tízezer tanár maradhat ki a béremelésből

2024.01.03. 14:26
A szakképzésben dolgozók nem szerepelnek a kormányrendeletben, ezért a Népszavának nyilatkozó pedagógus-szakszervezetek szerint sokan elgondolkodnak majd az intézményváltáson, mert a köznevelésben magasabbak lesznek a fizetések. Hankó Balázs cáfolta a pedagógus-szakszervezetek képviselőinek állításait, kimondta: januártól 10 helyett 32,2 százalékkal emelik meg a szakképzésben oktatók bérét is.

Kimaradhatott 24 ezer tanár a béremelésből, a kormányrendeletben nincs szó a szakképzésben dolgozókról – írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozó pedagógus-szakszervezetek szerint bár nem egészen világos, hogy pontosan kik és mennyivel kapnak majd többet, a január végére tervezett sztrájk későbbre tolódhat. Az érdekvédőkkel jövő héten egyeztet a kormány.

Gulyás Gergely állításával ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatók nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből

– közölték a Népszava érdeklődésére a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vezetői.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-n december 31-én megjelent interjújában beszélt arról, hogy az említett fizetésemelés a tanárokra, az óvónőkre és a szakképzésben oktatókra is vonatkozik – világított rá az Economx.

Mi lesz a szakképzésben dolgozókkal?

A PSZ elnöke, Totyik Tamás azt mondta, a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt is hozzátette, hogy a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés.

A korábbi sztrájkbizottsági egyeztetéseken elhangzott, valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek

– ebben minden megszólaltatott érdekvédelmi szereplő egyetértett. Nagy Erzsébet szerint elképzelhető, hogy a szakképzésben dolgozó kollégái közül többen – különösen, akik nem szakmai, hanem közismereti tantárgyakat oktatnak – elgondolkodnak majd azon, hogy intézménytípust váltsanak, amennyiben a köznevelésben jobbak lesznek a fizetések.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a pedagógusok átlagosan 32,2 százalékos béremeléséhez egy „technikai jóváhagyásra” is szükség van az Európai Bizottságtól.

A szakszervezetek képviselői azt is furcsállják, hogy a pedagógusok béremeléséről szóló kormányrendeletről a miniszter azt állította, hogy azt most társadalmi egyeztetésre bocsátották, és január 6-áig lehet véleményezni. Ennek szerintük igen erősen ellentmond, hogy a Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet január 1-jén hatályba lépett, vagyis esetleges módosításokról már nem igazán van értelme egyeztetni.

Reagált a kormány, lesz béremelés

Januártól 10 helyett 32,2 százalékkal emeljük meg a szakképzésben oktatók bérét is – írta ma délelőtt közösségi oldalán Hankó Balázs. Az innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár azután reagált, miután a sajtóban elkezdtek terjedni olyan hírek, hogy a pedagógusok egy jelentős része kimaradhat a béremelésből – világított rá a Magyar Nemzet

Az álhírnek bizonyuló értesülést a Népszava szellőztette meg, a napilapnak a két legnagyobb pedagógus-szakszervezet is megszólalt, akik tudni vélték, hogy a szakképzésben dolgozó oktatók nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből

– írja a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy „a politizáló szakszervezetek állítása hamisnak bizonyult, az államtitkár bejelentése minden kételyt eloszlatott a kérdésben”. 

Megszólalt a KIM is

Később a Kulturális és Innovációs Minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben részletezték, hogyan valósul meg a béremelés. Mint írták, 2023-ban két lépcsőben, összességében átlagosan 15 százalékos béremelésre került sor a szakképzésben oktató tanárok esetében. Az elmúlt napokban megjelent a pedagógusok bérfejlesztéséről szóló koncepció, amelynek intézkedései a szakképzésben dolgozók béremelésére vonatkozóan is végrehajtásra kerülnek – szemlézte a Magyar Nemzet. 

Bár az operatív programokról folytatott tárgyalások során a szakképzésben oktatók béremeléséhez való hozzájárulástól Brüsszel elzárkózott, a kormány a nemzeti költségvetésből a pedagógus-béremeléssel megegyező mértékű emelést biztosít a mintegy 24 ezer szakképzésben oktatónak

– közölte az illetékes minisztérium. Hozzátették, hogy „a bérfejlesztés biztosítja a szakképzésben oktatóként dolgozó tanárok, és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott szakemberek bérének közelítését az iparban dolgozók béréhez, valamint a köznevelésben megvalósuló béremeléssel történő harmonizálást”.