Orvosi receptet hamisított egy csornai férfi

2024.01.03. 09:38
Hamis magánokirat-felhasználás és különleges személyes adattal való visszaélés miatt emeltek vádat egy 55 éves csornai férfival szemben, aki hamis orvosi vények aláírásával működött közre nyugtató hatású gyógyszerek megszerzésében.

A Zala Vármegyei Főügyészség szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye szerint egy csornai férfi ellen azt követően indult eljárás, hogy egy nagykanizsai gyógyszertárban kísérelt meg két hamisított recepttel gyógyszert kiváltani, amikor a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott, ezért felhívta a recepten feltüntetett kórházat.

Mivel kiderült, hogy a recepten feltüntetett orvos a kiállítás időpontjában már nem dolgozott Magyarországon, az asszisztens értesítette a rendőrséget.

Ahogy nyomozáskor kiderült, ismeretlen személyek 2019 őszén illegális úton szereztek meg 110 darab orvosi vényt, amelyek korábban egy budapesti kórházban, majd 2019 áprilisától külföldön dolgozó belgyógyász szakorvos nevével ellátottan kerültek kiállításra. A vények tartalmát az orvos által kitöltendő rovatok és orvosi bélyegzőnyomatok vonatkozásában meghamisították.

Az 55 éves, bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkező férfi a hamis bélyegzővel és orvosi aláírással ellátott, két valós beteg nevére, részben valós adatokkal – névvel és tajszámmal – kitöltött recepteket legalább 30 esetben aláírta a betegek nevében, amivel közreműködött abban, hogy ismeretlen személyek vényköteles, nyugtató hatású gyógyszereket szerezzenek meg.

Ezen készítmények a hatóanyag-tartalmuk miatt mint kábítószer-helyettesítő anyagok jó áron értékesíthetők a feketepiacon – olvasható a közleményben. 

Mint írják, a meghamisított vényekkel 2019 szeptemberében két nap alatt, 30 alkalommal több városban is, köztük Győrben, Komáromban, Pápán, Téten, Celldömölkön, Szombathelyen és Nagykanizsán váltottak ki gyógyszereket. 

A más ügyben már szabadságvesztését töltő férfival szemben az ügyészség a vádiratban hamis magánokirat-felhasználás és különleges személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat, amiben fogházbüntetés kiszabását indítványozta.