Súlyosbították az ítéletet a taksonyi láncfűrészes ügyében

2024.01.05. 10:26
A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott 12 év fegyházbüntetés súlyosítását indítványozta azzal a férfival szemben, aki láncfűrésszel támadt a rendőrökre.

Az ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2022 nyarának végén emelt vádat egy akkor 47 éves, többszörösen büntetett előéletű taksonyi férfival szemben minősített emberölés kísérlete miatt.

A tényállás lényege szerint a középkorú férfi 2020. szeptember 27-én szóváltásba keveredett szomszédaival, ennek során egy 45 cm élhosszúságú benzinmotoros fűrésszel fenyegette meg őket. A szomszédok ezért telefonon bejelentést tettek a rendőrségen.

Az utcán tartózkodó elkövető a helyszínre érkező rendőrjárőr felszólítására sem volt hajlandó a magas fordulatszámon működtetett láncfűrészt leállítani.

A férfi a rendőri intézkedésnek sem akarta alávetni magát, hanem a tőle 1-2 méter távolságra megálló mindkét rendőr felé folyamatosan lépve kaszáló mozdulatokat tett felsőtestük irányában, miközben fennhangon megöléssel fenyegette őket. Az egyik rendőrjárőr az elkövető támadása elől kihátrált, míg a másik a férfit könnygázszóró spray-vel többször lefújta.

A terhelt csak ekkor hagyott fel a támadással, a láncfűrészt leállítva a lakásába futott, ahol a rendőrök testi kényszer alkalmazásával megbilincselték, majd előállították a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságra.

A Budapest Környéki Törvényszék a 2023. október 4. napján kihirdetett ítéletével a férfit bűnösnek mondta ki minősített emberölés bűntettének kísérlete miatt, és ezért – mint többszörös visszaesőt – 12 év fegyházbüntetéssel és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a – korábban már többek között hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt is jogerősen elítélt – férfi terhére a szabadságvesztés büntetés súlyosításáért, míg a terhelt és védője felmentésért fellebbeztek. 

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott szabadságvesztés tartamának jelentős felemelését kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A terhelt más büntetőügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztését töltve várja a fellebbviteli eljárás befejezését.