Reagált a Szent János kórház az ellátás akadozásáról szóló hírekre

2024.01.06. 20:43
Nem állnak le teljesen a Szent János kórház egyes osztályai, csupán csökkentett ágyszámmal és kisebb területi ellátási kötelezettséggel üzemelnek – közölte az intézmény sajtóosztálya, miután nyilvánosságra került egy dokumentum, amely szerint március végéig nem tudja fogadni a II. kerületi lakosokat a gasztroenterológia, az endokrinológia, az anyagcsereosztály, valamint a neurológia.

Az ATV Híradó megkeresésére a kórház megerősítette annak a dokumentumnak a valódiságát, amelyet Kunetz Zsombor orvos és egészségügyi elemző tett közzé pénteken a közösségi oldalán.

A dokumentumból az derült ki, hogy március végéig nem tudja fogadni a II. kerületi lakosokat a gasztroenterológia, az endokrinológia, az anyagcsereosztály, valamint a neurológia.

A Szent János kórház válaszában azt írta, bár a dokumentum valódi,

tartalmának értelmezése sajátos és téves, hangulatkeltésre alkalmasan rosszindulatú.

A kórház sajtóosztálya emlékeztetett, hogy 2024. január 1-jétől betegbiztonsági okokból munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül nem biztosítható az ápolási képesség.

„A szabályozásnak megfelelően intézményünk az elmúlt egy évben számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy minél kevesebb vállalkozó és személyes közreműködő bevonásával szervezze meg a betegellátást, jelentősen csökkentettük a közreműködői óraszámot” – tették hozzá.

Mint írták, a biztonságos betegellátás érdekében a belgyógyászati (kardiológia, diabetológia, gasztroenterológia) és a neurológiai ellátások esetében végrehajtott átszervezés érintette az adott osztályok ágyszámait és területi ellátási kötelezettségeit.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek az osztályok „leállnak”, hanem azt, hogy egy átmeneti időszakban ugyan csökkentett ágyszámmal és kisebb területi ellátási kötelezettséggel, de minden szakmában továbbra is biztosítják a betegellátást – fogalmazott a kórház sajtóosztálya, hozzátéve, hogy társintézményekkel együttműködve folyamatosan biztosított a II. kerületi betegek megfelelő ellátása is.