Ónos esővel tör be a tél, aztán érkezik a havazás is

2024.01.07. 06:08
Országszerte csapadékra kell számítani vasárnap, ám a tél nem ugyanolyan tempóval érkezik az egyes országrészekre. Jelentős mennyiségű területen számíthatunk majd vegyes halmazállapotú csapadékra, esőre, ónos esőre és hóra. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 10 fok között várható.

Túlnyomóan borult lesz az ég vasárnap, csupán keleten lehet szakadozottabb, vékonyabb a felhőzet. A Dunántúlon egyre nagyobb területen vált az eső vegyes halmazállapotú csapadékba a hőmérséklet csökkenésével, majd hóra változik, az átmeneti időben ónos eső is kialakulhat.

Délután fokozatosan csökken a csapadék, és estére megérkezik a hóesés, a Dunántúlon, északkeleten, valamint a középső országrészben esélyes lesz a vegyes csapadék. Az északi, északkeleti szél a középső területek kivételével viharosra fordul a HungaroMet tájékoztatása szerint. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 10 fok között várható.

Délkeleten lesz a legenyhébb az idő, néhol pedig délelőtt áll be a maximum. A hideg levegő érkezésével a Nyugat-Dunántúlon reggeltől, másutt a déli óráktól csökken a hőmérséklet.

A már korábbi előrejelzésekben is megemlített képződő, majd átvonuló mediterrán ciklon miatt mind a hideg-, mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterhelheti az időjárás fejfájással, koncentrációs zavarral, valamint vérnyomás-ingadozással.

A HungaroMet tartós, több órás ónos eső miatt kiadta a másodfokú, narancssárga figyelmeztetést Veszprém vármegyére, míg szintén ónos eső miatt az első fokú, citromsárga figyelmeztetést

  • Baranya,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom, 
  • Somogy,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Tolna,
  • Vas és
  • Zala vármegyére.

Szintén első fokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala vármegyére széllökések miatt, ahol a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát.

Egyes fokozatú, citromsárga riasztást adtak ki viharos szél miatt több Nyugat-magyarországi járásra is.

Érdemes lesz figyelni a Magyar Közút tájékoztatását is, ugyanis ónos eső és hó nehezíti a közlekedést a hazai utakon a következő napokban a jelentős lehűlés betörésével. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras