Lázár János nem indul egyéni képviselőként 2026-ban

2024.01.07. 21:53
Lázár János építési és közlekedési miniszter vasárnap este a Facebook-oldalán jelentette be, hogy 2026-ban nem indul egyéni képviselőként.

„Számomra 2024 a korszakváltás éve. Nemcsak az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó ágazatokban, az építések, az állami beruházások és a közlekedés terén, de a saját politikai pályámon is” – közölte Lázár János a Facebook-oldalán.

Majd úgy folytatta, hogy hat országgyűlési ciklus, azaz csaknem negyedszázadnyi képviselőség után 2026-ban nem indul újabb, egyéni parlamenti mandátumért a választókerületben.

„Az elmúlt évek közös eredményeire, az ígéretek teljesítésére, a többször megerősített felhatalmazásra büszke vagyok. Köszönettel tartozom érte a választóimnak és a támogatóimnak, a munkatársaimnak és a családomnak” – folytatta.

Életemnek ezt a korszakát most lezárom

– szögezte le az építési és közlekedési miniszter, aki ezt a ciklust követően egyéni választókerületi képviselő már nem lesz, de politikus marad: a szűkebb és a tágabb pátriája, a magyar vidék és az Alföld, a politikai közössége és a pártja továbbra is számíthat a munkájára.

Lázár János szerint új polgármesterre van szükség Hódmezővásárhelyen

„A szülővárosomban azonban gyökeres változásra van szükség. Hódmezővásárhely ma végletekig megosztott, egyre jobban lemaradó város. Ha ezen változtatni akarunk, kevesebb pártpolitizálásra és több munkára, kevesebb vitára és több közös nevezőre van szükség. Az új műsorhoz pedig új férfi kell. Vagy nő – majd a választók eldöntik” – írta Lázár János.

Végül azzal zárta sorait, hogy teljes sorcserére van szükség a városban: 2024-ben új polgármesterre, 2026-ban pedig új országgyűlési képviselőre.

„Ennek a megújulásnak én elősegítője, nem pedig akadálya leszek. Csak a vásárhelyieken múlik, hogy idén nyáron elindítják-e azt a változást, amely 2026-ban kiteljesedhet, és új korszakot nyithat a város és a térség életében. A lehetőség adott, jó lelkiismerettel biztatom a honfitársaimat arra, hogy éljenek vele.”

Kastélytörvény és Budapest-bérlet

Lázár Jánosnak sűrű napjai vannak, a minap odaszúrt Novák Katalinnak, az  építési és közlekedési miniszter szerint ugyanis a köztársasági elnök azért nem támogatja a kastélytörvényt, mert vagy félreértette annak szövegét, vagy csak jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik a törvényt. Éppen ezért saját kezébe veszi az ügyet, és szeretné személyesen megvédeni a kastélytörvényt az Alkotmánybíróságon.

Természetesen a Budapest-bérlettel kapcsolatban is megkerülhetetlen az építési és közlekedési miniszter személye. Mint ismert, az Index birtokába került levelezés alapján – amely Draskovics Tibor, a BKK igazgatósági elnöke és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója között zajlott – a 2020 óta változatlan, évi 7,4 milliárd forintos összeg helyett a Lázár János által vezetett minisztérium utolsó ajánlata 8,6 milliárd forint volt, amelyet a BKK nem fogadott el. A minisztérium részéről elsőként Nagy Bálint államtitkár szólalt meg az ügyben, aki szerint a vita nem egy-két milliárdról szól, hanem elvekről.