Feljelentés lett Orbán Ráhel tokaji földvásárlási ügyéből

2024.01.08. 17:34
Feljelentésként értékelte Polt Péter legfőbb ügyész az Orbán Ráhel Tokaji borvidéki földvásárlásáról szóló kérdést, amelyet Vadai Ágnes, a DK képviselője intézett hozzá.

„Ön szerint Tokaj-Hegyalján nem gond az állami elővásárlási jog törlése?” – ezzel a címmel intézett kérdést Polt Péter legfőbb ügyészhez Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció képviselője.

A képviselő a kérdéssel Orbán Ráhel miniszterelnök legidősebb gyermekének a tokaj-hegyaljai Sárazsadányban vásárolt összesen 94 hektáros földterületére utalt, amelyet 2023 tavaszán vett meg férjével, Tiborcz Istvánnal.

A Tokaji borvidéken található földterületre – mivel Orbán Ráhel budapesti lakos –  a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében élő gazdáknak elővásárlási joguk volt.

Ilyen igénnyel azonban senki sem jelentkezett, így áprilisban aláírták az adásvételi szerződéseket, majd az állam májusban törölte az elővásárlási jogot a világörökséghez tartozó területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszában azt írta, Vadai Ágnes kérdését feljelentésként értékelte, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak továbbította.