Iványi Gábor: Személyre szabott vallásüldözés folyik

2024.01.11. 11:26
Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője úgy látja, hogy „más vallásokat nem üldöznek, hanem túltámogatnak, azokat ilyen módon tartják sakkban. Bennünket pedig üldöznek, az elvonásokkal próbálnak ellehetetleníteni”.

A Klebelsberg Központ keddi közleményéből kiderült, hogy az Evangéliumi Testvérközösség közgyűlése a gyürei székhelyű, Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola megszüntetése mellett döntött.

A közgyűlési határozat a megszüntetés időpontját 2023. december 31-ben határozta meg azzal, ha a Belügyminisztérium vagy a Tankerületi Központ az oktatás megszervezésének nehézségeire hivatkozva azt kéri, akkor a megszüntetés dátuma 2024. január 31-ig kitolható. A Belügyminisztérium az időpont kitolását nem kérte, a Kisvárdai Tankerületi Központ az oktatást a téli szünet végére valamennyi feladatellátási helyen megszervezte, a tanítás az öt településen a tankerületi fenntartású intézményekben történik. Az óvodai feladatok ellátásáról 2024. január 1-jétől a helyi önkormányzatok ugyancsak gondoskodtak.

Iványi Gábor a Népszavának elmondta, helyi református lelkészek kampányoltak annak érdekében, hogy a tantestületek és a családok kérjék a fenntartóváltást. Elmondása szerint Maruzsa Zoltán államtitkár is azt erőltette, hogy a MET kérje az átvételt. A döntés 900 gyereket érint.

„Mi azért engedtük el a dolgot, mert nem akartunk szembemenni a tantestületekkel és a szülői munkaközösségekkel. Őrült tempóban, gyűlölettől vezérelt furcsa szorgalommal zavarták le az átadást múlt év végén” – fogalmazott Iványi Gábor, hozzátéve: „Személyre szabott vallásüldözés folyik. Más vallásokat nem üldöznek, hanem túltámogatnak, azokat ilyen módon tartják sakkban. Bennünket pedig üldöznek, az elvonásokkal próbálnak ellehetetleníteni.”

Iványi Gábor közölte azt is, hogy az iskolákban túlnyomórészt szegény, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. Napi háromszori étkezést és más szolgáltatásokat (például iskolabusz) nyújtanak számukra, amelyekért a MET semmit nem kapott az államtól, sőt megvonták a kiegészítő normatívát, amely az intézmények költségvetésének legalább 40 százalékát tette ki. „Eddig bírtuk kihúzni” – közölte Iványi Gábor.