Tavaszi időt hoz Irene, de nem marad sokáig

2024.01.17. 06:04
Mindenütt megnövekszik a felhőzet, és döntően erősen felhős, borult idő várható szerdán. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 11 fok között alakul.

A késő délelőtti óráktól több helyen – legkisebb eséllyel északnyugaton – lehet csapadék: eleinte északkeleten havazás, havas eső, másutt helyenként ónos eső is előfordulhat, majd fokozatosan mindenütt – legkésőbb északkeleten – esőbe vált a csapadék – írja a HungeroMet.

A déli, délkeleti szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 11 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel. Estére fokozatosan enyhül az idő.

időjárás17
Fotó: HungaroMet

Ónos eső miatt kilenc vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Gyenge ónos eső várható, általában néhány tized milliméternyi csapadékmennyiséggel:

  • Pest,
  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Fejér,
  • Heves,
  • Nógrád,
  • Somogy
  • és Tolna vármegyében.

Tavaszi időt hoz a ciklon

A HungaroMet a közösségi oldalán hétfőn arra figyelmeztetett, hogy szerdán Nyugat-Európát is eléri az a ciklon, amely Franciaországban havat hozott. Mint írták, az Irene az óceán felől érkezve rendesen összekeveri a légtömegeket Nyugat-Európában: az enyhe szubtrópusit a hideg, sarkvidékivel.

Ennek eredménye az lesz, hogy jelentős csapadék várható a térségben, az eső mellett nagy területen intenzív havazás is. Ráadásul a szél is nagy területen lesz viharos – tették hozzá.

Kiemelték, hogy ennek a légörvénynek az előoldalán Magyarországra is megérkezik a szubtrópusi légtömeg. Olyannyira lesz enyhe az idő, hogy csütörtökön nagy eséllyel megdőlhet egy több mint 100 éves melegrekord (17 fok; Kaposvár, 1918). De a szegedi hőmérséklet-előrejelzésen is látszik, hogy bőven a sokévi átlag felett leszünk.

Pénteken viszont visszatér a tél: beborul, majd délután északnyugat felől csökken a felhőzet, kiderül az ég. Az esőt északnyugat felől egyre inkább havas eső, végül havazás váltja fel, majd délutántól szűnni kezd a csapadék.

Az északnyugatira, északira forduló szelet sokfelé erős, az Észak-Dunántúlon és a Zemplén térségében viharos lökések kísérik. A reggeli mínusz 2, 4 fokról kora délutánra mínusz 1 és 4 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras