Nagy bejelentésre készülhet a kormány

D  HR20231130043
2024.01.17. 16:59
Csütörtökön Kormányinfót tart a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a kormányszóvivő. Számos bejelentés és téma terítékre kerülhet, miután szerdán kormányülés is volt.

Nagyjából egy hónappal Orbán Viktor miniszterelnök év végi nemzetközi sajtótájékoztatóját követően

csütörtök délelőtt 10 órakor Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Bár Orbán Viktor hagyományos évzáró sajtótájékoztatója több okból is különleges esemény volt, feltehetően Gulyás Gergely is bejelentésekkel készülhet. Ez lesz egyébként az idei év első Kormányinfója.

Szerdán kormányülésen tárgyaltak meg számos kérdést 

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán a miniszterelnök az idei első kormányülésről jelentkezett be a Facebook-oldalán. Rövid posztjában azt is kiemelte:

A MOSTANI ÜLÉS HOSSZÚ LESZ.

A kormány asztalán számos téma lehet, a poszthoz tartozó fotó alapján a legnagyobb papírhalmaz Pintér Sándor előtt hever:

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium kivizsgálja a Bumchun Precision Hungary Kft. esetében kialakult helyzetet – a vállalat 60 fős létszámleépítést hajtott végre, és állítólag magyarok helyett vietnámiakkal töltötték fel a pozíciókat.
  • A decemberi és februári EU-csúcsokról, illetve a magyar jogállamisági kérdésekről tartottak vitát az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán. (Az EP-képviselők kritizálták az Ursula von der Leyen vezette intézményt, amiért decemberben 10,2 milliárd euró uniós forrást tett elérhetővé a magyar kormány számára.)
  • Továbbá arról is szó eshet, hogy tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, novemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Így az idei év már a növekedés éve lehet, ebben nagy segítséget jelenthet, hogy a jegybank is belengette a 100 bázispontos kamatcsökkentéseket.
  • Az Orbán Viktor által közétett képen Varga Mihály is feltűnik. A pénzügyminiszter ezek szerint megérkezett az ECOFIN-ülésről, ahol arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint a magyar gazdaság jóval az uniós átlag felett növekedhet idén, amivel az uniós rangsor élmezőnyébe kerülhet.
  • Ugyanakkor a képen Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes is feltűnik, Szijjártó Pétert helyettesítheti, aki éppen Izraelből jelentkezett be, és elmondta, „nonszensznek” tartja az Izrael ellen a napokban felhozott vádakat.

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 30-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)