Az Unió már a kormány sarkában, nem lehet a tanárbéremelésből szemfényvesztés

MG 7024
2024.01.17. 18:22
Szerda délután újabb részletek derültek ki a pedagógusokat érintő béremelésről, így többek között az, hogy a végrehajtáshoz mekkora lesz a fedezet. A Belügyminisztériumban a számok mellett a végkielégítésekről, a túlmunkáról és a tanárok teljesítményértékeléséről is szó esett.

Kibővített egyeztetést tartottak szerda délután a Belügyminisztériumban, amelyre a szakszervezetek mellett a Nemzeti Pedagógus Kar képviselőit, valamint Hajnal Gabriellát, a Klebelsberg Központ elnökét is meghívták.

A több órás tárgyalás után Totyik Tamás (PSZ) és Nagy Erzsébet (PDSZ) ismertette a részleteket:

  • A köznevelés 340 milliárd forintot kap a bérek kiegészítésére, míg a szakképzés 64 milliárd forinttal számolhat.
  • A fenti összegek jelentenek garanciát arra, hogy a pedagógusok februártól körülbelül 31 százalékos béremelést kapjanak a novemberi illetményükhöz viszonyítva. A pontos összegekről az érintettek jövő héten kapnak tájékoztatást. Ezzel kapcsolatban a szakszervezeti vezetők jelezték: „az Unió ott áll a kormány sarkában, és figyeli, hogy a tanárok valóban megkapják-e a beígért százalékokat.”
  • A béremelés nemcsak a tanárokra, hanem az óvodapedagógusokra, a gyógypedagógusokra, a gyermekvédelemben, a bölcsődékben foglalkoztatottakra és a pedagógus végzettséggel rendelkező nevelést és oktatást közvetlenül segítő dolgozókra is vonatkozik.
  • A nem pedagógus végzettségű nevelést és oktatást közvetlenül segítő dolgozók, illetve a technikai dolgozók (portás, karbantartó stb.) béremeléséről egyelőre nem esett szó.
  • Beszéltek ugyanakkor a végkielégítésekről, amelyek egyelőre vita tárgyát képezik, a szakszervezet és a kormány szerint más és más összegek járnak a távozóknak.
  • Előkerült a túlmunka kifizetésének kérdése is. Az érdekvédők azt követelték, hogy az állam fizesse ki a négy napon belül elrendelt többletmunkát. Ebben a kérdésben szintén nem sikerült előrébb jutni, így a közeljövőben tömeges perek indulhatnak.
  • Abban viszont megegyeztek, hogy az óvodapedagógusoknál az átfedési időt ki kell fizetni.
  • Ugyancsak jelezte a kormány, hogy a közeljövőben az eseti helyettesítés vonatkozásában egy egységes álláspontot tesznek közzé, mert jelenleg többféleképpen értelmezik a szabályokat az intézmények.
  • Ami a teljesítményértékelést illeti: még vizsgálják, hogy pontosan mekkora időszakot vegyenek figyelembe, de arra ígéretet tett a kormány, hogy negatív eltérítést nem alkalmaznak.

Ahogy azzal már több ízben foglalkoztunk, a közelmúltban bejelentett intézkedésekre az oktatási szervezetek egyfajta első lépésként tekintenek, követeléseik sora ugyanakkor még hosszú, ezekről a múlt szombati tüntetésen is szó esett.

(Borítókép: Németh Kata / Index)