A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását követeli Karácsony Gergelytől a Lánchíd ügyében

DLAPE20240107014
2024.01.19. 15:18
A Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője vizsgálóbizottság felállítását követelte pénteki sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármestertől. Az ellenzéki párt ugyanis azt gyanítja, hogy a Lánchíd felújítását övező problémák összefügghetnek a kivitelező cégnél történt házkutatással.

Az Indexen is beszámoltunk róla, hogy a magyar építőipar meghatározó szereplőjénél, a Lánchíd felújítását is végző A-Híd Zrt.-nél tartott házkutatást múlt év végén a nyomozó hatóság.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kedden arról beszélt közösségi oldalára feltöltött videójában, hogy Karácsony Gergely főpolgármester válaszokkal tartozik „a Lánchíd felújítási botrányával kapcsolatban”, miután a Lánchíd felújítása „végül ötmilliárd forinttal többe került, kisebb műszaki tartalommal készült el, valamint hatvanszorosára emelték a fizetendő előleget, és megfelezték a fizetendő kötbért”.

Pénteki sajtótájékoztatóján a Jobbik – Konzervatívok is korrupciógyanús ügynek minősítette a Lánchíd felújítását. Brenner Koloman, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese felszólította Karácsony Gergelyt, hogy  állítson fel vizsgálóbizottságot az ügyben.

Az nem lehet, hogy a Lánchidat, a főváros és a nemzet szimbólumát a korrupció gyanúja lengje körül

– fogalmazott.

A jobbikos politikus a vizsgálóbizottságtól azt várná el, hogy kiderítse, összefügg-e a Lánchíd felújításának projektje az azt kivitelező cégnél történt házkutatással.

A budapesti Fidesz támogatja

A Fidesz budapesti szervezetének Facebook-oldalán később megjelent egy olyan poszt, amely szerint a kormánypárt fővárosi frakciója támogatja a Jobbik kezdeményezését a vizsgálóbizottság felállításáról.

A héten a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója is feltette a kérdést a főpolgármesternek, hogy összefüggés van-e a Lánchíd kivitelezését elnyert cégnél tartott rendőrségi házkutatás és a Lánchíd eredeti árajánlathoz képest kevesebb műszaki tartalmú, de jelentősen drágább felújítása között. Erre a kérdésre Karácsony Gergelynek válaszolnia kell!

– olvasható a posztban.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2024. január 7-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)