Számonkérték Karácsony Gergelyt a Lánchíd felújítása miatt

2024.01.16. 12:05
A Lánchíd felújítása végül ötmilliárd forinttal többe került, kisebb műszaki tartalommal készült el, valamint hatvanszorosára emelték a fizetendő előleget, és megfelezték a fizetendő kötbért – sorolta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fidesz Budapest Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban.

„Válaszokkal tartozik a Lánchíd felújítási botrányával kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester” – jelentette ki Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fidesz Budapest Facebook-oldalára feltöltött videójában.

A Lánchíd felújítása végül ötmilliárd forinttal többe került, kisebb műszaki tartalommal készült el, valamint hatvanszorosára emelték a fizetendő előleget, és megfelezték a fizetendő kötbért – sorolta Wintermantel.

Ráadásul a NAV házkutatást végzett a Lánchíd felújítását végző cégnél

– emlékeztetett a videóban Wintermantel.

Korábban az Index is megírta a Mandiner értesülései alapján, hogy a magyar építőipar meghatározó szereplőjénél, a Lánchíd felújítását is végző A-Híd Zrt.-nél tartott házkutatást múlt év végén a nyomozó hatóság.

A kormánypárti politikus több kérdést is intézett a városvezetőhöz:

  • véletlen-e, hogy az a cég érintett a számlagyáros botrányban, amelyért kardoskodott, hogy felújítsa a Lánchidat;
  • véletlen-e, hogy ötmilliárd forinttal többe kerültek a munkálatok, miközben kisebb műszaki tartalommal adták át a hidat;
  • valamint véletlen-e, hogy a hatvanszoros előleg fedezi azt az összeget, amivel többe került a Lánchíd felújítása?

Wintermantel Zsolt azt mondta: Karácsony Gergely ismét hallgat, pedig hetek óta várják a választ. Mint kiderült, már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is házkutatást tartott annál a cégnél, amelyért a főpolgármester annyira kardoskodott, hogy elvégezhesse a felújítást – fűzte hozzá. „Karácsony Gergely tartozik a válasszal a budapestieknek” – zárta videóját a politikus.

A vállalat szerint nincs itt semmi látnivaló 

Az A-Híd Zrt. lapunkkal azt közölte, hogy a tavalyi helyszíni NAV-ellenőrzés két külső céggel kapcsolatos eljárás részeként történt, e külső cégekkel kapcsolatos eljárásban adatszolgáltatást teljesített,

tehát sem kihallgatásról, sem gyanúsításról nincsen szó.

Az eljárással érintett vállalkozásokkal az A-Híd Zrt.-nek nincs élő szerződése – állítják. 

A határidő előtt másfél hónappal elkészült

Előzőleg megírtuk, hogy a már Tarlós István főpolgármestersége idején eldöntött felújítás szükségességét illetően nem volt vita, a projektet a kormány 2020 októberében, dokumentumba foglalt módon 6 milliárd forintos támogatásáról is biztosította. A főváros baloldali vezetése és a kormányoldal közti konszenzus egészen addig tartott, amíg Karácsony Gergely főpolgármester el nem kezdte pedzegetni a híd autóforgalom előli – első lépésben csak ideiglenes – elzárását. A fővárosi Fidesz–KDNP frakciója ekkor szerződésszegést kiáltott.

A tavaly augusztusi megnyitón Karácsony Gergely ugyan arról beszélt, nagyon izgult, hogy legkésőbb november 17-ére, Budapest megalapításának születésnapjára végezzenek a munkával, azonban a vállalt határidő előtt másfél hónappal elkészült. A hídról mint az összetartozás és az egység szimbólumáról beszélt, mely elindította a nemzet fővárosának megszületését.

A Lánchíd nemcsak a budapestiek, hanem Budapest és az ország egésze összetartozásának a szimbóluma. Amikor a Lánchíd megépült, egy olyan korszaka volt Magyarországnak, amelyben világos volt, hogy nincs Budapest vagy vidék, csak Budapest és vidék van… Amikor közösen örülünk a Lánchíd felújításának, akkor ezt a nagyszerű alkalmat ne árnyékolják be kisszerű politikai viták

hangsúlyozta a főpolgármester.