Bejelentette EP-listáját a Párbeszéd, Karácsony Gergely is rajta van

2024.01.20. 18:49
Kongresszust tartott a Párbeszéd – Zöldek, ahol az európai parlamenti (EP-) választási listáról és a két korábban lemondott elnökségi tag pótlásáról is döntöttek.

A szavazások eredményeként „erős, zöld, civilekből és aktivistákból álló EP-lista jött létre Jávor Benedekkel az élen, aki Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt újra bekerült a párt elnökségébe” – olvasható a párt Facebook-bejegyzésében.

Mint írták, a pártoknak és az önkormányzatok politikusainak jelentős szerepük van a környezeti és éghajlati válság elleni küzdelemben.

A Párbeszéd – Zöldek elkötelezett a zöldértékek, a klímaválság elleni hatékony fellépés mellett, és ezt igyekszik markánsan érvényre juttatni a június 9-i önkormányzati és EP-választáson is – olvasható a bejegyzésben, amely szerint a „zöldpolitikusok mellett számos elkötelezett, szakértő civil és fiatal” is felkerült a párt listájára.

A Párbeszéd európai parlamenti listájára került: 

  • Jávor Benedek elnökségi tag, Budapest brüsszeli irodájának vezetője, korábbi EP-képviselő,
  • Hlavács Judit civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista, korábbi gödi önkormányzati képviselő,
  • Kocsis Krisztián neurobiológus-kutató, a Roma Műhely vezetője,
  • Szabó Tímea parlamenti frakcióvezető,
  • Karácsony Gergely főpolgármester, elnökségi tag,
  • Machač-Tóth Mia diákmozgalmár,
  • Barabás Richárd, a párt szóvivője, Újbuda alpolgármestere,
  • Szaszkó Andrea civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista,
  • Erőss Gábor, a párt VIII. kerületi alpolgármestere,
  • Szabó Rebeka, a párt társelnöke, országgyűlési képviselője.

Mint írják: Céljuk, hogy tovább erősítsék a zöldértékek képviseletét a június 9-i választásokon, „amelyek alapját a már több párt és önkormányzat által is aláírt, 14 pontos zöldminimum-programunk adja”. 

Az LMP nem vesz részt „ebben a színjátékban”

Szombaton az LMP is kongresszust tartott Budapesten, ahol Ungár Péter mondott beszédet. A párt frakcióvezetője és társelnöke bejelentette, hogy önállóan indulnak el az európai parlamenti választáson, emellett nem támogatnak olyan jelöltet főpolgármesterként, akinek nincsen tartalmi állítása. 

A politikus éles hangvételű kritikát fogalmazott meg az ellenzéki összefogásról, beleértve a Momentumot, a Demokratikus Koalíciót és Karácsony Gergelyt is.

Ungár Péter a főpolgármesterről úgy nyilatkozott, hogy „olyan politikát alakított ki, amiben nem az számít, hogy ő mit képvisel, hanem az, hogy a Facebookon milyen módon tudja magát Orbán Viktor áldozatának beállítani”. Felidézte, hogy Karácsony Gergely köztársaságpártinak hívta az ellenzéki kollégáit, így a főpolgármester nem városvezetésre, sokkal inkább a 2026-os megmérettetésre készül. 

Korábban és most sem értettek egyet Gyurcsány Ferenc állításával, miszerint Karácsony Gergely úgy kezeli Budapestet, mint politikai tárgyat. „Úgy látszik, sajnos a főpolgármester most már egyetért ezzel az állítással.” Ungár Péter úgy látja, a legnagyobb probléma, hogy folyamatosan személyekről van szó, és nem tartalomról. Hozzátette, hogy „jelenleg egy olyan színjáték zajlik”, amelyben ők nem szeretnének részt venni. 

Az LMP korábban már jelezte, hogy Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkárral tárgyal a főpolgármester-jelöltségről.