Van olyan magyar kórház, ahol csaknem hét évet kell várni egy műtétre

2024.01.21. 13:42
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból kiderül, van, ahol hat évet és kilenc hónapot kell várni egy térdprotézisműtétre, de máshol sem sokkal jobb a helyzet. A Belügyminisztérium vizsgálódik az átlagtól eltérő várakozási idővel rendelkező intézetekben.

Kiderült, hogy a leghosszabb várólista egy térdprotézisműtétre jelenleg 6 év 9 hónap, Szombathelyen a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Erről a Válasz Online írt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján. Az RTL Híradó szakértőt kérdezett, aki elmondta, hogy emögött a szakemberhiány mellett a betegek magánegészségügy felé terelése állhat. A Belügyminisztérium pedig úgy reagált, hogy kiugróan hosszú várólisták csak akkor fordulnak elő, ha a betegek ragaszkodnak egy adott kórházhoz és orvoshoz.

A Válasz Online egészségügyi szakújságírója szerint ez jelentős kapacitásproblémát okoz, és megdöbbentő, hogy valahol ilyen rossz adatokat adnak ki, miközben az elmúlt fél évben összesen 83 ilyen műtétet végeztek el, és 956 beteg vár Szombathelyen hatvan napot meghaladóan. De mint kiderült, nem csak Szombathelyen kell sokat várniuk térdprotézisműtétre a betegeknek,

A NEMZETI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ALAPKEZELŐ ADATAI SZERINT SZEKSZÁRDON 3 ÉV ÉS 11 HÓNAP, MÍG VESZPRÉMBEN 3 ÉV 9 HÓNAP A VÁRAKOZÁSI IDŐ, DE FEJÉR MEGYÉBEN IS VAN, AKI MÁSFÉL ÉVE VÁR A BEAVATKOZÁSRA.

Ugyanakkor a fővárosban sem sokkal jobb a helyzet, a János és a Honvéd kórházban több mint 2 év múlva, az Uzsoki utcai kórházban pedig csaknem két év múlva műtik meg azokat, akiket most jegyeztek elő. 

A híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint az eladósodott kórházak vezetői nem motiváltak abban, hogy több műtétet végezzenek, de nagy gondot jelent a szakemberhiány is. Sok szakember szerint a hálapénz kivezetése miatt sok szakorvos inkább a magánegészségügyben dolgozik többet, ahol viszont jelenleg 2,5-3 millió forintba kerül egy térdprotézisműtét. 

A Belügyminisztérium azt írta a csatornának, hogy tavaly több szakmai ellenőrzés indult az átlagtól eltérő várakozási idővel rendelkező intézetekben, és a vizsgálatokat idén is folytatják.