Vitézy Dávid: Most már hivatalos lista bizonyítja, Budapesten valóban járatritkítást vezettek be

2024.01.22. 12:17
Budapesten igenis járatritkítást vezettek be – állítja Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár a közösségi oldalán, reagálva a BKK múlt péntektől hatályba lépő és 53 járatot érintő járatritkítási csomagjára, amelyről nemrég Karácsony Gergely azt állította egy ATV-nek adott interjúban, hogy „Budapesten nincs járatritkítás”.

„Mától léptek életbe a ritkított hétfői menetrendek a BKK hálózatán. Bár próbálják úgy beállítani, mintha itt valamiféle optimalizálás és átcsoportosítás történt volna, a valóságban kizárólag ritkítás történt. Sehol nem jártak sűrűbben a járatok ma reggel, mint múlt hétfőn – viszont számos városrészben ritkábban” – írja Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár a közösségi oldalán.

A közlekedési és városmobilitási szakértő arra reagált a bejegyzésében, miszerint Karácsony Gergely elfogadta a BKK járatritkítását, ami 53 járatot érint, és ma lépett hivatalosan is életbe a BKK hálózatán. Vitézy felidézte Karácsony Gergely múlt pénteki ATV-s szereplését, amikor úgy nyilatkozott az aznaptól hatályba lépő járatritkítási csomagról, hogy „Budapesten nincs járatritkítás”.

A szakértő most 5 példát gyűjtött össze a BudapestGO hivatalos adatai alapján, ami igazolja, hogy valóban járatritkítást vezettek be Karácsonyék, ráadásul éppen a „zsúfolt gerincjáratokat” érinti a változás.

Köztük: 

  • 7E – Újpalota és Zugló fontos expresszjárata a Thököly úton
  • 11-es és 111-es – a II. kerület legsűrűbb buszjárata
  • 161E – Rákoscsaba és Rákoskeresztúr expresszjárata az Örs vezér terére
  • 142E – Gloriett-telep és Havanna-lakótelep gyorsjárata a Határ úthoz
  • 159-es – Csepel, Szent László úti lakótelep sűrű csuklós járata a Szent Imre térre

Karácsony Gergely főpolgármester úgy érvelt, hogy a „home office-nak és a rugalmas munkabeosztásnak köszönhetően az átlagosnál kevesebben utaznak”. 

Vitézy Dávid szerint azonban nem igaz, hogy éppen a csepeli, újpalotai, kőbányai vagy a Havanna-lakótelepekre lenne az otthoni munkának a legnagyobb hatása. 

Budapesten járatritkítást vezettek be. És itt az ideje visszavonni

– összegezte. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy január 19-től a hétfői és pénteki napokon csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje is változik. Hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd. A pénteki menetrend nem számít újdonságnak, de a korábbinál több járatot érint majd – közölték.