Válasz Online: Jelentős összegekhez jutottak a Fidesz civiljei Zuglóban a Városi Civil Alapon keresztül

2024.01.23. 13:47
A Válasz Online szerint rendkívül sikeresen pályáztak éveken keresztül a Fideszhez köthető civil szervezetek a Városi Civil Alap forrásaira. Most az is kiderült, melyik település volt a sikeresek között az egyik legsikeresebb.

Az átláthatóság szempontjából fontos cikket közölt tegnap a Válasz Online. A lap azt mutatta ki, hogy a Norvég Alap helyére lépő, Városi Civil Alap közpénzeire sikeresen pályázó szervezetek 87 százaléka milyen személyes szálakon kötődik a nagyobbik kormánypárthoz.

A lap arról írt, hogy a rendszerint választások előtt megnyíló pénzcsapok millióiból kik is részesülhetnek valójában. A főváros XIV. kerülete abból a szempontból kiemelt jelentőségű, hogy

a források lehívását lehetővé tevő mindhárom évben összesen négy, Fideszhez köthető civil szervezet is sikerrel pályázott.

A négy szervezet idén 37,5 millió forintot kap, összesen pedig 120 millió forintot szerezhetek meg, ami a pályázat szempontjából a legsikeresebb települések sorába emeli Zuglót. 

Az alább megnevezett civil szervezetekben az a közös pont, hogy mindegyik weboldalán, illetve Facebook-oldalán található olyan fotó, amelyen Zugló fideszes választókerületi elnöke, Borbély Ádám látható. (A Fidesz az önkormányzati választásokra még nem nevezte meg helyi polgármesterjelöltjeit, de lapunk úgy értesült, hogy a XIV. kerületben ő lehet Horváth Csaba jobboldali kihívója.)

  1. SZERETJÜK ZUGLÓT EGYESÜLET – 2024-ben 11 millió forintot kaptak, 2021 óta összesen 30 milliót. Az alapító a néhai fideszes polgármester Rátonyi Gábor. A jelenlegi elnök Muzsik Laura, Rozgonyi Zoltán volt fideszes alpolgármester titkárnője.
  2. MENTOR KÖZÉLETI SPORT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET – idén 11 millió forintot kaptak, 2021 óta 37 milliót. Az elnök Virág Krisztina korábbi zuglói fideszes képviselő.
  3. POLGÁRI ÖSSZEFOGÁS A KERÜLETÜNKÉRT ALAPÍTVÁNY – 2024-ben 7 milliót kaptak, 2021 óta összesen 22 milliót. Elnöke Barabás Ferenc korábbi fideszes képviselő.
  4. ALSÓRÁKOSI CIVIL EGYESÜLET – 8,5 millió forint 2024-ben, 2021 óta 30,5 milliót kapott. Az egyesület elnöke Fülöp István korábbi fideszes jelölt, régebben külsős bizottsági tag.

Vannak olyan városok, ahol a szóban forgó nyertes civil szervezetek egyben politikust támogató hivatalos jelölőszervezetek is voltak, miközben az ilyen szervezetek támogatása a törvények alapján is szabálytalan. 

Az ügyben kerestük a Fidesz választókerületi elnökét, Borbély Ádámot is. Amennyiben reagál, cikkünket frissítjük.