MSZP: Ha nem hallgatnak ránk, pislogni fognak, mint a miskolci kocsonyában a béka

DMARC20191019001
2024.01.23. 10:31
Az ellenzéki szavazókat egy irányba kellene vinni, az ellenzéki pártok viszont ahányan vannak, annyifelé tartanak szét – mutatott rá Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy keddi háttérbeszélgetésen. A szocialista párt a választókhoz fordul.

Az MSZP álláspontja szerint közös indulással legyőzhető a Fidesz a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választáson. „Tudjuk, hogy a többi párt is tudja, hogy igazunk van” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes.

„Sumákolnak, és félrevezetik a választókat”

Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok a fővárosi pozícióikat kockáztatják. „Sumákolnak, és félrevezetik a választókat”, hogy ne a közös indulásról beszéljenek, ugyanakkor az MSZP társelnöke hangsúlyozta: az ellenzéki pártoknak „kutya kötelességük együttműködni”. Azt is leszögezte: nem igaz, hogy a Fidesz verhetetlen.

Említette, hogy Donáth Anna, a Momentum régi-új elnöke a napokban közölte: február 1-jén minden, a budapesti ellenzéki győzelemben érdekelt pártot várnak a tárgyalóasztalhoz. Kunhalmi Ágnes erre reagálva megjegyezte, hogy ha ez a találkozó összejön, akkor egy vekkert fog vinni, hogy „jó reggelt kívánok”, ugyanis az MSZP már hónapok óta kezdeményezi a közös tárgyalásokat. „Kissé későn eszméltek” – jegyezte meg Kunhalmi Ágnes a Momentumra utalva.

Azt is elmondta, hogy a Momentum nem a teljes összefogásról beszél, Kunhalmi Ágnes szerint ez az álláspont erkölcsileg tarthatatlan, és nem lehet megmagyarázni a választóknak.

Mindenki adja vissza a mandátumát, aki korábban közös indulással szerezte, és most ettől elzárkózik.

Az MSZP társelnöke hangsúlyozta: minden kutatás azt mutatja, hogy mindkét választáson közösen kellene indulnia az ellenzéki pártoknak. Kunhalmi Ágnes nem is érti, a pártelitek hogyan mernek szembemenni a választók akaratával. Kifejtette, hogy vannak olyan pártok, akik a fővárosi közgyűlési többséget kockáztatják. Kunhalmi Ágnes azt is megjegyezte a háttérbeszélgetésen, hogy Vitézy Dávid hirtelen színre lépése a Fidesz érdekét szolgálja.

Ha nem indulunk közösen a fővárosban egy listán, akkor a Fidesznek lesz többsége, és ez azt jelenti, hogy visszaveszik a fővárost. Ez tűrhetetlen és megengedhetetlen

– fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

A Demokratikus Koalíció azzal, hogy a fővárosban a közös listát kezdeményezte az MSZP után, a társelnök szerint elismerte: az európai parlamenti választással kapcsolatban az MSZP-nek igaza van.

A választók és a kutatások is egy irányba mutatnak

Komjáthi Imre, az MSZP másik társelnöke elmondta, hogy folyamatosan járják az országot, és minden választópolgár, akivel beszéltek, a közös ellenzéki indulás mellett áll, ezért képviseli a szocialista párt is az együttműködést az ellenzéki pártelitekkel szemben.

Ha nem hallgatnak az MSZP-re, akkor a választás estéjén az ellenzéki pártok pislogni fognak, mint a miskolci kocsonyában a béka

– jelentette ki Komjáthi Imre.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kiemelte: a Fidesz legyőzhető, mert a kutatási számok azt mutatják, hogy az ellenzéki közös lista 35 százalékot kapna, a kormánypártok listája pedig 34 százalékot az európai parlamenti választáson. A kutatásról elmondta, hogy egy novemberi adatfelvételről van szó, és a Závecz Research készítette.

Az MSZP szerint a választási matematika világos: ha az ellenzék közösen indul az európai parlamenti választáson, akár 10 mandátumot is szerezhet, míg a Fidesz 9-et a 21 lehetséges európai parlamenti mandátumból. A szocialista párt azonban arra figyelmeztet, ha az ellenzék külön indul, akkor előfordulhat, hogy a demokratikus ellenzék 4-5 mandátumhoz jut, míg a Fidesz 14 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Az MSZP döntött és lép

Kunhalmi Ágnes bejelentette, hogy az MSZP aláírásgyűjtést indít: március 15-ig százezer támogató aláírását szeretnék összegyűjteni az ellenzéki pártok közös indulása érdekében. Az MSZP a választókhoz fordul az ellenzéki pártok meggyőzéséhez.

Mi a választók oldalán állunk, és szeretnénk érvényre juttatni az akaratukat

– tette hozzá Tóth Bertalan.

Ha nem lesz összefogás, és ezért az ellenzék hátrányba kerül a kormánypártokkal szemben a 2024-es választásokon, akkor Kunhalmi Ágnes szerint a választóknak és Európának is azt üzenik, hogy Orbán Viktor verhetetlen, továbbá 2026-ra azt üzenik, hogy az ellenzék kormányzóképtelen.

Hónapok óta ugyanazt hangsúlyozzák

Az MSZP 2023 januárjában kezdeményezte az ellenzéki pártok összefogását. Bár részmegállapodások születtek, a hat ellenzéki párt eddig nem ült közösen asztalhoz, hogy kidolgozzák az együttműködést, a tárgyalások megszakadtak.

Tavaly októberben Kunhalmi Ágnes interjút adott az Indexnek, és az önkormányzati választáson való ellenzéki együttműködésen túl egy közös ellenzéki európai parlamenti lista mellett érvelt.

„Az ellenzéki szavazótábor tagoltságából fakadóan igenis fontos a választóknak, hogy a Fidesz egységes tömbjével szemben milyen egységes politikai konstrukciót állítunk” – jelentette ki lapunknak. Hozzátette: ha Orbán Viktor „ripityára veri az ellenzéket”, az nemcsak az európai politikára lesz hatással, hanem 2026-ra is.

Az MSZP 2014 óta folyamatosan azt mondja, hogy a hatályos választójogi törvények és a jelenlegi média-, illetve hatalmi viszonyok mellett, ebben az egyre kiteljesedő autoriter rendszerben nincs más választása az ellenzéknek, mint hogy együttműködjön

– hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes.

Nemrégiben Karácsony Gergely nyílt levelet írt több ellenzéki párt vezetőjének, a főpolgármester javaslatokat tett és határidőket rögzített. „Nyílt levelet írtam a fővárosi köztársaságpárti koalíciót vezető pártok, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd – Zöldek elnökeinek: zárjuk le végre az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat” – közölte a főpolgármester a közösségi oldalán. Karácsony Gergely leveléről és a pártok válaszreakcióiról itt írtunk.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt [MSZP] választmányi elnöke és Tóth Bertalan pártelnök [középen b–j] a Szabad városokból szabad országot építünk címmel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. október 19-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)