Orbán Viktor levelet küldött egy nemzetközileg elismert vadásznak

2024.01.23. 19:31
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár adta át Orbán Viktor miniszterelnök gratulálólevelét Hidvégi Bélának, aki a természetmegőrzés és a vadászat területén végzett munkásságáért a magyarok közül elsőként részesült Weatherby-díjban.

„Megtisztelő, hogy én adhattam át Orbán Viktor miniszterelnök gratulálólevelét Hidvégi Bélának, aki a természetmegőrzés és a vadászat területén végzett munkásságáért – első magyarként – a közelmúltban Weatherby-díjban részesült” – írta Facebook-bejegyzésében kedden Kovács Zoltán.

Hozzátette: Hidvégi Béla ezzel a vadvédelem- és vadászvilág szűk elitjébe került, hiszen ő a negyedik személy, aki mindhárom legjelentősebb nemzetközi vadászati elismerés birtokosának mondhatja magát.

Első magyarként vehette át a „vadászat Nobel-díját″ 

Ahogy az Index beszámolt róla, Hidvégi Béla világjáró magyar vadász kapta „a vadászat és természetmegőrzés Nobel-díjaként” emlegetett Weatherby-díjat az egyesült államokbeli Dallasban. A Weatherby Alapítvány díjátadóján Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár méltatta Hidvégi Béla tevékenységét, aki első magyarként vehette át az elismerést.

Kovács Zoltán kiemelte, hogy Hidvégi Béla ötletei, eltökéltsége és határozottsága együttesen jelentős inspirációt jelentettek a Budapesten megrendezett vadászati világkiállítás sikeréhez.

A Weatherby-díjat évente ítélik oda a vadászat és a természetmegőrzés területén elért kiemelkedő teljesítményért, életműért. A díjat odaítélő Weatherby Alapítvány célkitűzése az ifjúság és a nemvadászó közvélemény oktatása az etikus vadászat jótékony szerepéről és a vadvédelemhez való hozzájárulásáról.

A trófeák királya

Az 1936-ban Nagyszénáson született Hidvégi Béla 1956-ban emigrált az Egyesült Királyságba. Szenvedélyes vadászként öt kontinensen számos világrekord-trófeát ejtett, miközben rengeteget tett a vadvédelem, a természetmegőrzés és a vadászat értékének fenntartása érdekében.

Több száz darabból álló trófeagyűjteményét a Magyar Természettudományi Múzeumnak ajándékozta, amely határozatlan időre kölcsönözte a gyűjteményt a keszthelyi Festetics Kastélymúzeumnak és a soproni Erdészeti Múzeumnak.

Hidvégi Béla több nemzetközi vadászati díj mellett mindhárom legjelentősebb nemzetközi vadászati díj birtokosa: 2016-ban Pantheon-díjat, 2021-ben Conklin-díjat kapott, most pedig átvehette a Weatherby-díjat. 2013-ban pedig addigi munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is.