A budapesti török nagykövettel egyeztetett a Momentum

2024.01.23. 10:22
A Momentum politikusai a török kormány álláspontjáról érdeklődtek a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban, mivel attól tartanak, hogy Magyarország hagyhatja utolsóként jóvá a védelmi szövetség bővülését.

A svéd NATO-csatlakozásról egyeztetett a budapesti török nagykövettel a Momentum frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc és frakcióvezető-helyettese, Tompos Márton személyes találkozó keretében – olvasható a két politikus közösségi oldalán.

Bár sok mindenben nem értünk egyet, a civilizált párbeszéd fenntartása mindannyiunk érdeke. A látogatás nem titkolt céljai között szerepelt, hogy informálódjunk a svéd NATO-csatlakozás kapcsán a török kormány álláspontjáról

– írták közös Facebook-bejegyzésükben.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a török parlament várhatóan még ezen a héten szavazhat a témában. Orbán Viktor és a magyar kormány tagjai korábban arra tettek ígéretet, hogy nem Magyarország hagyja utolsóként jóvá a svédek ügyét, ez így már a héten megdőlhet. Orbán Viktor azóta meg is hívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt, Ulf Kristerssont.

A Momentum politikusai szégyennek nevezték, hogy a hazai Országgyűlés még nem vette napirendre a svéd csatlakozásról szóló szavazást, szerintük a svéd csatlakozással a NATO erősödne, és ez minden magyar érdeke.

Megjegyezték, hogy február közepéig a magyar Országgyűlés nem is ülésezik, szemben a törökkel, ahol Svédország csatlakozásának megszavazása bármikor napirendre kerülhet, „így Magyarország lehet az utolsó ország, amelyik támogatja egy erős szövetséges csatlakozását a saját védelmi szövetségéhez”.