Az izraeli hadsereg eddigi leghalálosabb napja volt a hétfői

2024-01-19T092727Z 216116795 RC2XK5A170T0 RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2024.01.23. 11:39
Huszonegy tartalékos katona vesztette életét bontásra ítélt, aláaknázott épületekben hétfőn Izraelben. A hadsereg közölte: a szárazföldi hadműveletek kezdete óta a mostani volt a legtöbb katonai áldozatot hozó nap.

Az izraeli hadsereg közlése szerint 21 katonájuk halt meg Gázában – írja a BBC. Ezzel a hétfői nap a szárazföldi hadműveletek kezdete óta a leghalálosabb nap az izraeli erők számára.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari elmondta, hogy egy feltehetően rakétameghajtású gránát eltalált egy harckocsit két épület közelében, amelyekben katonák voltak.

Az épületek valószínűleg az izraeli erők által a lebontás érdekében elhelyezett aknák miatt robbantak fel. Az IDF állítása szerint még vizsgálják az incidens részleteit.

Az eset helyi idő szerint hétfő 16 órakor, Gáza középső részén, a határ izraeli oldalán található Kissufim kibuc közelében történt.

Az áldozatok mind tartalékos katonák voltak, akik részt vettek abban a műveletben, hogy Dél-Izrael lakosai biztonságban visszatérhessenek otthonaikba, miután tízezreket evakuáltak a Hamász október 7-i támadása után.

Isaac Herzog izraeli elnök az X-en (korábban Twitter) azt írta, hogy „elviselhetetlenül nehéz reggel” volt, amikor a halálos áldozatok számát megtudta.

Az egész nemzet nevében vigasztalom a családokat, és imádkozom a sebesültek gyógyulásáért

– mondta.

Miután a Hamász fegyveresei 1300 embert megöltek, akik többségükben civilek voltak, és körülbelül 240 túszt ejtettek a tavaly őszi támadáskor, Izrael azzal a világos céllal indította meg a háborút, hogy megsemmisítse a Hamászt.

Az izraeli–palesztin konfliktusban eddig 25 295 ember – főként nők és gyerekek – halt meg a Hamász által irányított egészségügyi minisztérium adatai alapján.

(Borítókép: Az Izraeli Fegyveres Erők művelet közben a Gázai övezetben 2024. január 19-én. Fotó: Israeli Army Handout / Reuters)