Megsértette az emberi méltóságot az RTL a kolumbiai kisfiú megalázásával

2024.01.24. 20:33
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán közölte, hogy megsértette az emberi méltóságot az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! című realityműsorának 2022. október 18-án sugárzott epizódja, melyben a műsorvezetők megaláztak egy kolumbiai kisfiút.

Méltóságsértő volt az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! című realityműsorának 2022. október 18-án sugárzott epizódja, melyben a műsorvezetők, Vadon János és Sebestyén Balázs a Pedritónak hívott kolumbiai kisfiú testalkatára és táplálkozására tettek megjegyzéseket, és más módon is gúnyolódtak rajta – adta hírül az MTI.

A fellebbviteli bíróság helybenhagyta az elsőfokú döntést, amely elutasította az RTL által az NMHH Médiatanácsával szemben benyújtott keresetet.

A médiahatóság tavaly májusi határozatában a műsorszám méltóságsértő jellege miatt kétmillió forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, és a jogsértés tényéről tájékoztató nyilatkozat közzétételére is kötelezte.

Tudod, hogy ha mondjuk tíz éven keresztül fánkot fogsz zabálni, mint eddig, akkor 150 kg leszel 16 éves korodra, ugye?

– többek között ezt kérdezte Vadon János műsorvezető a kolumbiai kisfiútól az adásban.

Az idézett mondat csak egy volt azon sérelmezhető kérdések közül, amelyek miatt a médiahatóság eljárást indított, és kétmillió forint bírságot szabott ki a televízióra.

A médiaszolgáltató a döntéssel szemben bíróságon keresett jogorvoslatot, de mind az elsőfokú bíróság, mind pedig az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Médiatanácsnak adott igazat, vagyis

az RTL vizsgált műsorszáma emberi méltóságot sértett.

A jogsértés súlyához képest sem a kiszabott bírság mértéke, sem a jogsértés tényét elismerő közlemény közzétételére kötelezés nem tekinthető túlzónak, mindezzel ugyanis a médiaszolgáltató olyan üzenetet közvetített, amely „a testszégyenítés létjogosultságát, hatásait, illetve a bántalmazókultúrát erősíthette”.

A döntés hátteréhez tartozik, hogy a médiaszabályozás elsősorban nem a médiában szereplő személyek, hanem a közönség érdekeit védi. A médiahatóság arról dönt, hogy a vizsgált műsorszámok üzenete, megközelítésmódja sérti-e az emberi méltóság alapvető értékét.

Az emberi méltóság értékét negligáló tartalom jelentős rombolást tud végezni az emberi méltóság tiszteletének kultúrájában.