A BKV válaszolt az Indexnek: Nem jutalom, hanem megérdemelt jövedelem az igazgatói prémium

2024.01.25. 17:35
Az Index megkereste a BKV-t Wintermantel Zsolt tegnapi Facebook-videójával összefüggésben, amelyben Bolla Tibor prémiumát kérte számon a főpolgármesteren. A BKV szerint jutalom helyett megérdemelt jövedelemről van szó, amit az igazgató 2022-es egész évi munkájáért kapott.

Nem jutalom, hanem megérdemelt jövedelem Bolla Tibor BKV-vezérigazgató prémiuma – írta a társaság az Index megkeresésére. Ahogyan azt szerdán megírtuk, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt Facebook-videójában arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy hozza nyilvánosságra a BKV vezérigazgatójának prémiumfeladatait.

A frakcióvezető szerdai Facebook-videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a BKV vezérigazgatójának hitelből fizetett ki tízmillió forint prémiumot tavaly nyáron. A teljes évre vonatkozó feladatokról szóló dokumentumot 2022. december 19-én fogadták el, a kormánypárti politikus arra is választ szeretett volna kapni, hogy „vajon néhány napi munkáért ki lehet-e fizetni 10 millió forint prémiumot”.

Azt kérem a főpolgármestertől, hogy hozza nyilvánosságra ezeket a feladatkiírásokat és az értékeléseket, és adjon magyarázatot arra, hogyan tudta a BKV vezérigazgatója néhány nap alatt elvégezni az egész évre kitűzött prémiumfeladatokat

– jelentette ki Wintermantel Zsolt.

A BKV Indexnek küldött válaszában tájékoztatott:

a kitűzési, értékelési és kifizetési eljárásrend maradéktalanul megfelel a hatályos szabályoknak.

Bolla Tibor 2022-es munkájáért 9,6 millió forint prémiumot vett fel. A 2022. évi Üzleti Terv elfogadása után, már nyár elején megkezdődött a fővárossal a vezérigazgatóra vonatkozó 2022. évi prémium kitűzési feladatok egyeztetése. A tényleges decemberi kitűzés ezt az egyeztetési folyamatot véglegesítette – írta a BKV.

A menedzsment egyik legfontosabb feladata a likviditás fenntartása volt, a közösségi közlekedési szolgáltatás folyamatos biztosítása. A vállalat közleménye szerint

a folyószámlahitel csak részmegoldás volt, a társaság költségcsökkentési intézkedéseket hajtott végre, melynek eredményeként a BKV Zrt. 4,3 milliárd forint megtakarítással zárta a 2022-es évet.

A cég válaszának végén megjegyezte, hogy a pontos feladatokat a prémiumfeladatok teljesítésének lejelentése tartalmazza, amelyet a főpolgármester értékel, és dönt a kifizetés teljesítéséről. A lejelentés a BKV Zrt. éves Beszámolójának elfogadása után készül, amiről a következő év közepén döntenek.