Pusztító erejű szélvihar érkezett Magyarországra

2024.01.25. 17:41
Csütörtökön viharosra fordult az időjárás, a legerősebb széllökések a 70 kilométer per órás sebességet is meghaladták. A károk miatt országszerte riasztották a tűzoltóegységeket.

Több vármegyére is figyelmeztetést adtak ki csütörtökön a viharos időjárás miatt. A tűzoltókat a szeles időjárás miatt útra dőlt fák eltávolítása vagy a megrongálódott tetőszerkezetek miatt riasztották – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján.

A szél a fővárosban adja a legtöbb feladatot: leszakadt ág akadályozza a forgalmat a XVI. kerületi Rákosi úton és a XII. kerületben, a Pihenő út és a Budakeszi út kereszteződésében.

A XIII. kerületben, a Radnóti Miklós utcában egy társasház tetejét harminc négyzetméteren megbontotta a szél, ami miatt több parkoló jármű megsérült. Szintén tetőszerkezetet rongált meg az erős szél a IX. kerületben, a Boráros téren.

A III. kerületi Juhász Gyula utcában egy húsz méter magas fa letört ágai a járda felett okoznak balesetveszélyt. Szentendrén, a Boldogtanyai útra riasztották az egységeket, ahol egy tíz méter magas fa háztetőt és parkoló autókat rongált meg. Szintén Szentendrén, a János utcában egy hídra dőlt fa akadályozza a közlekedést – ismertette a katasztrófavédelem.

Érden egy közlekedési lámpát szakított le a szél egy központi kereszteződésnél. A problémát a Magyar Közút szakemberei hárították el.

Elek Sándor törökbálinti polgármester közösségi oldalán intette óvatosságra a helyi lakosokat. Bejegyzése szerint a rendkívül erős szél miatt egy nagyfeszültségű elektromos vezeték is leszakadt.

Pomázon, a Dózsa György utcában csak a villanyvezeték tart meg egy kidőlt fát. A Nógrád vármegyei Érsekvadkert közelében, a 22-es főúton egy teherautó vontatmányát borította fel a szél.

A Veszprém vármegyei rendőrség szintén az időjárási körülményekre figyelmeztette a közlekedőket. Mint írták, érdemes számolni az erős oldalszéllel, amely pontos kormánymozdulatokkal ellensúlyozható. „Tartósan szeles szakaszon mérsékelni kell a sebességet annyira, hogy a gépkocsi a széllökésekben képes legyen stabilan, az utat követve haladni” – tették hozzá.

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

Szélrekordot mértek a János-hegyen  

Csütörtök délelőtt 110,5 kilométer per órás sebességű széllökést rögzítettek a budapesti János-hegyen – írta a HungaroMet. Hozzátették, hogy az értékek megdöntötték a legnagyobb napi széllökés fővárosi rekordját. Korábban 1985. január 25-én a budapesti Örsöd állomáson rögzítettek 87 kilométer per órás maximális napi széllökést.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras