Dühös tüntetők szakították félbe a sóskúti lakossági fórumot

2024.01.30. 18:33
Fáklyás tiltakozást tartott az LMP kedd este Sóskúton. A tüntetők az akkufeldolgozó miatt szervezett lakossági fórumra is betörtek. König Ferenc polgármester szerit a kialakult körülmények között lehetetlen volt megtartani az eseményt.

Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere keddi, online is közvetített sajtótájékoztatóján kiemelte: a demonstráció célja, hogy mindenki részt vehessen azon a lakossági tájékoztatón, ami arról szól, mit gondolnak a sóskútiak és a környező települések lakói egy Sóskútra tervezett akkumulátoripari beruházásról – adta hírül az MTI.

A keddi lakossági tájékoztatóra a helyi önkormányzat tervei szerint nem engednék be a sajtót, illetve kizárólag sóskúti lakcímkártyával rendelkezők léphetnének be – mondta Tetlák Örs.

Ezzel többek között az a probléma, hogy sokan nem laknak Sóskúton, de ingatlannal rendelkeznek a településen, vagy ott élnek, de a lakcímkártyájukon nem sóskúti cím szerepel, illetve egy ilyen beruházás hatóköre, környezeti terhelése nyilvánvalóan túlmutat Sóskút közigazgatási határán – fejtette ki. Hozzátette: minden érdinek, tárnokinak vagy pusztazámorinak ugyanolyan joga van részt venni ezen a tájékoztatón.

Felidézte, hogy négy-öt nappal ezelőtt alternatív meghallgatást tartottak Sóskúton, amelyen 400-500 lakos vett részt, tőlük – mint mondta – nem kértek lakcímkártyát. A résztvevők egyértelműen kinyilvánították, hogy „a hátuk közepére nem kívánnak” egy újabb akkumulátoripari beruházást a településen – jegyezte meg Tetlák Örs.

Kitért arra is, néhány napja nyílt levélben fordult Aradszki András (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselőhöz, hogy tegyen meg mindent a keddi lakossági tájékoztató nyilvános voltáért, ám válasz nem érkezett.

Reagált a városvezetés, szerintük fenyegetően viselkedtek a tüntetők a sóskúti fórumon

Tüntetők törtek be kedd este a sóskúti lakossági fórumra, ahol megakadályozták König Ferenc polgármestert a tájékoztató megtartásában – írta közleményében a város.

A helyi önkormányzat által szervezett eseményt közel száz sóskúti lakos várta békésen, amikor  „a fenyegető tüntetők a bejárati ajtót betörve ellepték az előadótermet″. A kialakult körülmények miatt König Ferenc nem tudta megtartani a lakossági fórumot. A polgármester szerint lehetetlen volt normális, érvelő párbeszédet tartani.

A kívülről importált fenyegető csoportoknak, amelyeket szűk politikai érdekcsoportok támogatnak, és megpróbálnak félelmet kelteni, semmi keresnivalójuk nincs a településünkön.

– fogalmazott König Ferenc.

Hozzátette, hogy az Andrada továbbra is szeretné tájékoztatni a helyi embereket és békés párbeszédet folytatni, de a fenyegető csoportok ezt kedden lehetetlenné tették. Sóskút polgármestere szerint döntésük  kizárólag szakmai alapú lesz és nem befolyásolják majd a keddihez hasonló fenyegetések.

Az esetről egy videó is készült, ez alább megtekinthető: