A sóskútiak sem kérnek az akkugyárból

2024.01.26. 07:06
Az LMP alternatív közmeghallgatásán a sóskútiak petícióindítását és helyi népszavazási kezdeményezését jelentették be. Eközben a szlovén cég igazgatója tényként beszélt az üzemről, és a 4,5 milliárdos kormányzati támogatás összegének növeléséről is említést tett.

Alsózsolca után Sóskúton sem akarják az akkumulátorfeldolgozó gyárat – derült ki a szerda esti LMP által szervezett lakossági fórumon az RTL beszámolója szerint. Sokan a nyitott ablakon át, az épület mellett tudták csak hallgatni a beszédeket, mások az ablakban lógtak, annyian voltak ugyanis az eseményen.

A terem nem csak helyiekkel, hanem a szomszédos Érd és Tárnok lakosaival volt tele. Hiába a nagy kíváncsiság, a kérdések megválaszolatlanul maradtak, ugyanis a meghívás ellenére Sóskút polgármestere és a szlovén cég, az Andrada Group vezetője nem jelent meg az alternatív közmeghallgatáson.

Ott voltak azonban a szomszédos települések polgármesterei:

Lehet, hogy az önök polgármestere és az önök önkormányzata kapitulált a cég előtt, Érd–Tárnok nem tesz ilyet, tehát Érdre számíthatnak, Tárnokra számíthatnak

– mondta Csőzik László, Érd polgármestere a helyszínen.

A gyárat korábban a borsod vármegyei Alsózsolcán akarták megnyitni, amihez a kormány több mint 4 és fél milliárd forintos támogatást ígért, de végül helyszínt kellett váltani a helyiek tiltakozása miatt.

Egy sóskúti, régen nem használt raktárépületnél bár már kamionok sorakoznak és napok óta folyik a „beköltözés”, a helyiek ott sem látják szívesen az üzemet.

Ne tegyék tönkre a lakhatási körülményeinket, az életterünket, a vizünket, a levegőnket!

– mondta a helyszínen egy helyi férfi.

Volt, aki azt is megmondta, hogy hol látná szívesebben az akkufeldolgozót:

Javasoljuk nekik, ha mindenáron ide akarják hozni ezt az akkumulátorbontót, hogy vigyék Hatvanpusztára, ott elég nagy terület van!

– mondta az egyik résztvevő.

A közeli kínai elektrolitgyár és a pusztazámori szemétégető már elég gondot okoz a helyieknek, több veszélyes üzemet nem szeretnének.

A fórumon a tárnoki Fidesz alapszervezetének vezetője is megjelent. Mint fogalmazott:

Reméltem, hogy Kőnig polgármester is itt lesz, szeretném kérni, hogy intézze el, hogy a pusztazámori és a sóskúti ipari parki adóbevételből Tárnokon egy talajvízminőség-monitoringrendszer épüljön ki.

A közönségből valaki ironikusan megjegyezte: „Biztos elintézi...”

A fórumon egy petíció indítását és helyi népszavazási kezdeményezést is bejelentettek. Mindezt annak érdekében, hogy ne nyithasson meg az akkugyár. A szlovén cég vezetője ugyanakkor tényként beszélt a sóskúti beruházásról az egyik internetes portálnak.

Első tervünk Szlovénia volt, de ezt átmenetileg leállítottuk, mert azt láttuk, hogy túl lassú lenne a folyamat a mi törvényhozási rendszerünkben

– mondta Peter Tibaut, az Andrada Group vezérigazgatója.

A vezérigazgató a magyar kormány által korábban ígért 4,5 milliárdos állami támogatás összegének újratárgyalásáról is beszélt, mivel a helyszínváltoztatással nagyobb lett az üzem mérete. 

Ezzel kapcsolatban az RTL kereste a kormányt, ám válasz nem érkezett. A Pest vármegyei Kormányhivataltól azt írták, hogy nem adtak ki hatósági engedélyt az Andrada Groupnak.

A Pest vármegyei kormányhivatal nem adott ki hatósági engedélyt az Andrada Group Kft. részére a Sóskútra tervezett üzemhez

– írta Pest Vármegyei Kormányhivatala.

sóskúti polgármester keddre hirdetett meg lakossági fórumot az ügyben, amit a sajtó kizárásával tartanak.