Medián: már 23 százalékra mérik Vitézy Dávidot, előzi a meg nem nevezett kormánypárti jelöltet is

2024.01.31. 09:40
A Medián január végi – az LMP megbízásából készült – kutatása szerint a főpolgármester-jelölti indulását még be sem jelentő Vitézy Dávid már 23 százalékon áll.

A Medián az LMP megbízásából 2024. január 24–25-én készített felmérést a budapesti szavazókorú népességet reprezentáló 1000 fős minta telefonos megkérdezésével.

A 24.hu birtokába jutott kutatásban mérték Vitézy Dávid népszerűségét is. A volt közlekedési államtitkár az LMP-vel tárgyal a főpolgármester-jelölti indulásról. A felmérésben Vitézy Dávid megelőzi a Fidesz–KDNP egyelőre meg nem nevezett jelöltjét.

A „kire szavazna, ha a következő öt jelölt közül lehetne választani” kérdésre adott válaszok alapján a sorrend:

  • Karácsony Gergely – 37 százalék,
  • Vitézy Dávid – 23 százalék,
  • a Fidesz–KDNP jelöltje – 21 százalék,
  • Grundtner András – 4 százalék,
  • Brenner Koloman – 1 százalék,
  • nem tudja, nem válaszol – 14 százalék.

A Vitézy Dávidot nem tartalmazó, négy jelöltre vonatkozó mérésben Karácsony Gergely támogatottsága 46 százalék, a meg nem nevezett kormánypárti jelölté 27 százalék, a mi hazánkos Grundtner Andrásé 7 százalék, míg a jobbikos Brenner Kolomané 2 százalék. Négy induló esetén a „nem tudja, nem válaszol” aránya 18 százalék.

A felmérésből az is kiderült, hogy a budapestiek többsége – 52 százaléka – szívesen venné, ha változás történne a főváros élén. Karácsony Gergely ötéves tevékenysége alapján 42 százalék jónak tartaná, ha újraválasztanák a főpolgármestert.

A Fidesz, ahogyan azt Kubatov Gábor pártigazgató hétfőn megerősítette, csak március végére ígéri a jelölt megnevezését, Vitézy Dávid és az LMP egyelőre kivár. A Válasz Online Vitézy-köréből érkező forrására hivatkozva úgy értesült, hogy a Fidesz-jelölt megnevezése után jöhet csak a volt államtitkár bejelentése.