Százmilliók és tartozások az ellenzéki oldalon

ZS 5880
2024.02.01. 01:55 Módosítva: 2024.02.01. 02:40
Január 31-én éjfélkor közzétették az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatait is, cikkünkben több ellenzéki politikus anyagi helyzetét foglaltuk össze.

Orbán Viktor miniszterelnök legfrissebb vagyonnyilatkozatáról itt számoltunk be, a minisztereket ebben az anyagunkban gyűjtöttük össze, és Novák Katalin köztársasági elnök bevallásával is foglalkoztunk.

Gyurcsány Ferenc és a százmilliók

Gyurcsány Ferenc továbbra is tulajdonosa egy pápai lakásnak, valamint felerészben egy kötcsei családi háznak. A volt miniszterelnök nyilatkozatában megjelent egy II. kerületi, 2031 négyzetméteres beépítetlen telek, amiben 2021-ben szerzett résztulajdont, de eddig nem tüntetett fel. A politikus értékpapírban már csak 18,3 millió forintot tart. 

A DK elnöke vagyonnyilatkozatában feltüntetett 432,3 millió forintot lakásvásárlás-foglaló és előlegként, valamint 10 és 199,3 millió forintot adott kölcsön. A tartozásoknál 57,3 millió forintos bankhitel szerepel.

A volt miniszterelnök az Altus Portfólió Kft. tulajdonosa, itt jövedelmi kategóriaként a négyest jelölte meg, amely havi bruttó 1–5 millió forint közötti összeget takar.

Szabó Tímea törleszt és tartozik

Szabó Tímeának, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetőjének vagyonnyilatkozatában az ingatlanokat tekintve nem történt nagy változás: százszázalékos tulajdonosa egy 2009-ben vásárolt, III. kerületi, 72 négyzetméteres lakásnak és felerészben tulajdonosa egy 1990-ben vásárolt, III. kerületi, 86 négyzetméteres lakásnak.

Újdonság, hogy állampapírban 7 millió forintot tart. Hitelintézettel szembeni tartozása a tavaly májusi nyilatkozatban még 5,6 millió forint volt, a jelenlegiben már csak 5 millió forint szerepel, de ugyanennyivel tartozik magánszemélynek is.

Toroczkai László bekötőutat vett a migráció miatt

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és frakcióvezetője 2017 óta felerészben tulajdonosa egy ásotthalmi tanyának szőlővel, továbbá 2020 óta tulajdonosa egy 8909 négyzetméteres szántónak. Újdonság, hogy egy 521 négyzetméteres, szintén ásotthalmi bekötőút tulajdonosává is vált. 

„A 2023-ban vásárolt, 521 négyzetméternyi kivett út a tanyánkhoz bevezető rövid út, amelyet 170 ezer forintért vásároltam meg, mert elegem lett az azon keresztül vonuló illegális migránsokból, embercsempészekből és egyéb bűnözőkből” – közölte vagyonnyilatkozatában Toroczkai. Nagy értékű ingósága vagy megtakarítása nem volt, és most sincs, de lett egy 3,8 millió forintos, hitelintézettel szembeni tartozása. 

Gelencsér Ferenc gazdagodott egy keveset

Gelencsér Ferencnek, a Momentum volt elnökének és parlamenti frakcióvezetőjének továbbra sincs a nevén ingatlan, nagy értékű ingóságokkal sem bír. Kriptovalutában a korábbi 1,7 millióhoz képest már 4,7 millió forintot tart. Értékpapírja korábban nem volt, friss vagyonnyilatkozata szerint már 10,5 millió forintnyi értékpapírral rendelkezik.

Ungár Péter, az aranyifjú

Ungár Péter, az LMP társelnöke és frakcióvezetője továbbra is negyedrészt tulajdonosa egy 2006-ban örökölt, 340 négyzetméteres, Budapest II. kerületi családi háznak. Még 2020-ban vásárolt egy Toyota RAV4-est, 2021-ben ajándékként kapott egy Zámbó István-festményt.

Vagyonnyilatkozata szerint ismét 12,2 millió forint szerepelt a számláján, és picivel több mint 9 millió forintnak megfelelő devizát tüntetett fel, továbbá 99 milliós számlakövetelést írt be. 

Korábban feltüntette, hogy 17 százalékos részesedése van a BIF-részvényeket tulajdonló PIÓ-21 Kft. vagyonkezelőben, és hogy 90 százalékos a tulajdonrésze az Azonnali.hu-t kiadó Azonnali Média Kft.-ben, valamint 45 százalékos tulajdonhányada van a Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-ben. Az Azonnali.hu azóta megszűnt, de az azt kiadó kft.-ben továbbra is 90 százalékos Ungár Péter tulajdonrésze. A Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-t és a PIÓ-21 Kft.-t ismét beírta a vagyonnyilatkozatába. Egy bizalmi vagyonkezelőtől havi 11 millió forintot vesz fel.

Hadházy Ákosnak csak tartozásai vannak

A független képviselő felerészben tulajdonosa egy szekszárdi lakásnak, valamint birtokol egy fácánkerti szőlőt. Hadházy Ákos 2022-ben Bécsben vásárolt egy 30 négyzetméteres lakást, aminek felerészben tulajdonosa.

Vagyonnyilatkozata szerint Hadházy Ákosnak nincsenek megtakarításai, hitelintézettel szembeni tartozása 14,8 millió forintra rúg, valamint magánszemélynek is tartozik közel 4 millió forinttal.

A politikus beleírta a vagyonnyilatkozatba azt is, hogy „2023-ban magyar magánszemélyektől politikai munkám támogatására és kordonbontások miatt rám jogtalanul kiszabott büntetések kifizetésére 1,5 millió magán kisadomány érkezett”.

Márki-Zay Péter pernyereményből törlesztett

A korábbi miniszterelnök-jelölt továbbra is felerészben tulajdonosa annak a 297 négyzetméteres hódmezővásárhelyi háznak, ahol a családjával él. Az ingatlant 2011-ben vásárolta, Márki-Zay szerint a becsült értéke 68,3 millió forint. Márki-Zay Péter az elmúlt években egy 2650 kötetes könyvtárat gyűjtött össze, amely értékét 2,5 millió forintra becsülte, és 3240 darabos érmegyűjteményt is feltüntetett a nyilatkozatban, összesen 2 millió forint értékben.

Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása 2,3 millió forintra rúg. Pénzintézet felé 11,5 millió forint tartozása van, amit pernyereményéből és a nyugdíjpénztári számlájának segítségével előtörlesztett. Hódmezővásárhely polgármestereként havi bruttó 1,3 millió forint javadalmazásban részesül. 

Kunhalmi Ágnes örökölt

Kunhalmi Ágnes most már száz százalékban tulajdonosa a budapesti, XIII. kerületi lakásnak, amely korábban felerészben volt az övé. Az MSZP társelnöke 2023-ban örökölt kiskunmajsai gyümölcsösöket, szántót, valamint egy kiskunhalasi lakóházat, de ezeknek csak részben tulajdonosa.

Az ellenzéki politikus megtartotta Opel Astráját. Befektetési jegyekben 538 ezer, valamint 113 ezer forintja van, ez némi emelkedést mutat az egy évvel ezelőtt nyilatkozatához képest. Hitelintézeti számlakövetelése devizában 2,9 millió forintnak felel meg. Tavaly hitelintézeti számlakövetelésként forintban feltüntetett 16 millió forintot is.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó: Szollár Zsófi / Index)