Rendkívüli döntést hozott Orbán Viktor az EP-választással kapcsolatban

2024.02.02. 15:46
Orbán Viktor az olasz sajtónak nyilatkozva közölte: az EP-választás után beülnek az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójába.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor még a tavaly év végi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy csatlakozhatnak a pártcsaládhoz. Akkor kifejtette, hogy egyeztetnek az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjával, de legfeljebb az idei EP-választás után csatlakozhatnának hozzájuk. Mint mondta, az a tervük, hogy a megerősödő jobboldaliakkal összefogva kellő vonzerőt gyakoroljanak a jobbközépre, hogy az ne csak balra nézzen.

Az utóbbi hetekben a külföldi lapok arról írtak, hogy a Fidesz tényleg csatlakozhat a pártcsaládhoz, bár az Ukrajnával kapcsolatos magyar álláspont némi akadályt jelentett ebben.

Mostanra úgy fest, hogy ez a probléma elhárult. Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök már szerdán is arról beszélt, hogy nyitott lenne a Fidesz csatlakozására. Orbán Viktor pedig az olasz sajtónak mondta el nemrég, hogy

terveik szerint az EP-választás után csatlakoznak a frakcióhoz.

„Az eredeti elképzelés az volt, hogy korábban belépünk, de jelen állás szerint az európai választások után fogunk. De a válaszom az, hogy igen, készen állunk és csatlakozni fogunk a konzervatívokhoz" – mondta az olasz Agenzia Nova hírügynökség szerint Orbán Viktor két lapnak, a La Repubblicának és a La Stampának adott rövid nyilatkozatában.

Az olasz sajtó azt is megjegyzi: Giorgia Meloni olasz kormányfőnek a minap kulcsszerepe lehetett abban, hogy Orbán Viktort meggyőzték az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt támogatás kérdésében. Ha most a Fidesz valóban csatlakozik Meloni pártcsaládjához, akkor még szorosabbra fűzhetik kettejük szövetségét.

Arról, hogy milyen következményei lehetnek a Fidesz ECR-csatlakozásának, részletesen írtunk ebben a cikkünkben is.