Lecsaptak a rendőrök a veszprémi kiberbűnözökre

2024.02.02. 16:16
Trükkös módszerrel csalta ki a bankkártyaadatokat két Veszprémben élő külföldi férfi. A kiberbűnözőket csütörtökök fogta el a rendőrség, az elfogásról egy videót is megosztottak.

Országszerte több feljelentés is érkezett a rendőrségre, miután ismeretlen tettesek január 15–29. között az egyik közösségi portál online piacterén több eladót is megkárosítottak – írja a police.hu.

Az elkövetők hirdetésekre jelentkeztek, majd jelezték, hogy a vételárat egy csomagküldő cég szolgáltatásán keresztül akarják kifizetni. A futárszolgálatok nevében küldött megtévesztő e-mailek adathalász linkeket tartalmaztak. 

A gyanútlan eladókat olyan online felületekre navigálták, ahol meg kellett adniuk a bankkártyaadataikat. A tettesek a megszerzett információkkal többször vettek fel pénzt veszprémi pénzautomatákból, több százezer forintos kárt okozva.

A két Veszprémben élő külföldi férfit február 1-jén délelőtt fogták el a rendőrök. A 15 éves fiatalt és 18 éves társát kihallgatták, majd csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük büntetőeljárást.

Elszaporodtak az adathalász átverések

Ahogy az Index beszámolt róla, a rendőrség közleményében hívta fel a figyelmet rá, hogy Magyarországon is elszaporodott a csomagküldős SMS-eken keresztül elkövetett visszaélések száma. 

Az adathalászok időnként a csalási módszereken is változtatnak. Január elején szintén SMS-ben vertek át egy várpalotai lakost, ezúttal a Netflix nevében. A gyanútlan férfi megadta bankkártyája adatait, és százezer forintot emeltek le a számlájáról.

A rendőrség egy figyelmeztetést adott ki a hasonló bűncselekmények elkerülése érdekében. Az embereket arra kérik:

  • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják ki idegeneknek. A hátoldalon található CVC-kódot a hivatalos ügyintézésnél sem kérhetik. Ennek ismeretében már egyszerűen hajthatnak végre online tranzakciókat az illetéktelenek.
  • Eladás esetén a vásárlónak csak az eladó nevére és bankszámlaszámára van szüksége.
  • Ismeretlen forrásból, SMS-ben vagy e-mailben küldött linkre soha ne kattintsanak.

Az online bűncselekmények megelőzéséről a kiberpajzs.hu oldalon további információkat is közzétettek.