Karsai Dániel a Kúriához fordul a Nemzeti Választási Bizottság döntése miatt

2024.02.03. 17:00
Az élet végi döntésekhez való jog az emberi méltóságból fakad, így a Nemzeti Választási Bizottság álláspontja alkotmányjogi szempontból tarthatatlan – fogalmazott Karsai Dániel szombaton, és azt is hozzátette, hogy ezért hamarosan a Kúriához fordul.

Az elmúlt napokban számos fontos dolog történt – írta Facebook-bejegyzésében Karsai Dániel, aki kiemelte, hogy a Bliss Alapítványnak 2 millió forint gyűlt össze. „Nem fognak fázni a gyerekek és a segítőik. Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget.” Ezt követően arra is emlékeztetett, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a népszavazási kezdeményezésüket.

Álláspontjuk szerint alkotmányellenes lenne, sértené az élethez való jogot. Higgadtan, de nagyon eltökélten megyünk tovább.

Karsai Dániel kitért arra is, hogy szerint az élet jog, de nem kötelesség.

„Az élet végi döntésekhez való jog viszont az emberi méltóságból fakad. A Nemzeti Választási Bizottság álláspontja alkotmányjogi szempontból tarthatatlan. Hamarosan a Kúriához fordulunk, az érveinket tartalmazó beadványt nyilvánossá fogjuk tenni. Péter öcsémnek nagyon köszönöm a segítséget” – tette hozzá.

Majd végül arra is kitért, hogy Balog Zoltán végül elállt a nyilvános vitától. „Legalábbis egyelőre. Balog úr először mindenképpen személyes találkozót akart volna. Ezt én elutasítottam, ugyanis ő nekem nem spirituális segítőm. Remélem, azért a nyilvános beszélgetésre még sor kerül.”

Megszületett a döntés

Ahogy azt csütörtökön kifejtettük, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel öccsének, Karsai Péternek a kezdeményezését, mely az eutanázia kérdését bocsátotta volna népszavazásra.

Egészségügyi gondjai miatt Karsai Dániel végül nem is tudott személyesen részt venni a szavazáson. Testvére, Karsai Péter az ülésen elmondta, úgy látja, hogy

a magyar választópolgárok ki akarják fejezni véleményüket az eutanázia ügyében.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke azért tagadta meg a népszavazásra indítványozott kérdések hitelesítését, mert szerinte azok valójában „az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról” szólnak, vagyis alapvetően a jogalkotás menetét érintik, és sértenék az Alaptörvényt. Az NVB tagjai az első és a második kérdést is 8 igen és 4 nem ellenében utasították el. 

Mint korábban megírtuk, Karsai és a Momentum javaslata szerint az eutanáziáról kezdeményezett népszavazás a következő kérdéseket tartalmazta volna: 

  1. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás? 
  2. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak? 
  3. „Az élet végi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintre lép ezzel a két népszavazási kérdéssel” – fogalmazott korábban  Karsai Dániel.

Az alapbetegségén kívül jelenleg egyéb egészségügyi gondokkal is küzdő Karsai Dániel szerdán, vagyis a szavazás előtt egy nappal közösségi oldalán köszönte meg a Momentum támogatását. „Holnap délután 16:00-kor dönt a Nemzeti Választási Bizottság a benyújtott népszavazási kérdéseinkről. Én sajnos személyesen nem tudok ott lenni, de Péter öcsém több mint szuperül fogja tartani a frontot. Még egyszer köszönöm a Momentumnak és Szabó Rebekának a támogatásukat. Amiatt nem tudok elmenni a Nemzeti Választási Bizottság ülésére, mert egy kisebb beavatkozást végeznek rajtam, hogy az elmúlt egy hónap kálváriája ne ismétlődhessen meg” – írta akkor a bejegyzésben.