Bilincsben vitték el a rendőrök az algyői orvost

2024.02.06. 12:10
Elfogták a nyomozók a cipős ügyként elhíresült bűncselekmény-sorozat újabb gyanúsítottját. A bűnszervezet évekig jogtalanul vett fel állami támogatást az egészségügyi segédeszközökre. A rendőrök január 31-én Algyőn vették őrizetbe a 38 éves orvost.

Országos szintűvé nőtte ki magát a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás. A nyomozók látókörébe nemrég egy Csongrád-Csanád vármegyei cég került, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik – írja a police.hu.

A rendőrség szerint a cég ügyvezetője egy olyan többszintes hálózatot működtetett, amelynek az volt a célja, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

Az üggyel kapcsolatban egy ortopéd orvosnál tartottak házkutatást január 31-én a rendőrök Algyőn. A gyanú szerint a 38 éves férfi többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül csaknem hatszáz gyógyászati segédeszközt – köztük kerekesszéket, gerincortézist, gyógycipőt – írt fel. 

A termékek után a gyártó cég több mint 19 millió forintot igényelt vissza.  

Az elfogott férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, személyes adattal visszaéléssel, hamis magánokirat felhasználásával és közfeladati helyzettel visszaéléssel gyanúsították meg. Jelenleg szabadlábon védekezik.

Már 56 gyanúsítottja van a „cipős ügynek”

A „cipős ügy” 2022 novemberében kezdődött, amikor a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) költségvetési csalás miatt büntetőeljárást indított.

A nemrég elfogott férfival együtt a „cipős ügynek” már 56 gyanúsítottja van.

Ebből 23 orvos, 18 cégvezető, 10 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens. Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Mint írtuk, a gyógyászati segédeszközöknél történt visszaélések miatt a kormány megszüntette az arra vonatkozó tb-támogatást. Februártól így akár 80 ezer forintot is fizethetnek egy bizonyos gyógycipőért azok, akik enyhe lábdeformitás kezelésére vásárolnának úgynevezett C1-es lábbelit.