Itt a fordulat, a tanárok egy újabb csoportja kaphat béremelést

2024.02.06. 11:02
A nyugállományba vonuló pedagógusok is kapnak fizetésemelést – közölte a Belügyminisztérium, hozzátéve, hogy az érintettek „a legalább 10 százalékos mértékről” már tájékoztatást is kaptak.

Alig egy hete volt egy egyeztetés a tanárbérekről a Belügyminisztériumban, ahol Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár még azt mondta, hogy a nyugdíjba vonuló, már felmentési idejüket töltő tanároknak nem jár béremelés, ők a körből kimaradnak.

Később Gulyás Gergely a Kormányinfón beszélt arról, hogy álláspontja szerint ez a helyzet a pedagógus-szakszervezetek miatt alakult ki, mivel anno azt kérték, hogy a távozók jogviszonya már ne alakuljon át. Miután ezt a kérést teljesítették, már nem volt milyen jogcímen megadni az emelést. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, a tárca már dolgozik azon, hogy a nyugdíjba vonulók szerződését is rendezzék.

Úgy tűnik, ez most megtörtént, kedden a Belügyminisztérium azt közölte, a nyugállományba vonuló pedagógusok is kapnak fizetésemelést.

Kiemelték, hogy a belügyminiszter álláspontja szerint méltatlan helyzetbe kerültek azok a pedagógusok, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között nyugdíjba vonulásuk okán megkezdték felmentési idejük letöltését.

„A miniszter döntése szerint az érintett 389 pedagógus munkáltatóinak 2024. január 1-jétől egyoldalú kötelezettségvállalással biztosítaniuk kell a PED-I, a PED-II vagy a mesterpedagógus fokozatban az adott sáv alsó értékének megfelelő összegű, de legalább 10 százalék mértékű fizetésemelést. Az érintetteket a tankerületek tájékoztatták a miniszter döntéséről” – olvasható a tárca közleményében.