Villamos- és metrófejlesztésekbe kezd a BKK

2024.02.07. 17:15
A cél a kisföldalatti meghosszabbítása, Újbuda és Újpest villamosvonal-összekötése, a dél-pesti villamosgyűrű bővítése és a 42-es villamos fejlesztése. A BKK szerdán nyújtotta be a fejlesztések első, 10 milliárd forint összegű támogatási kérelmét. A projekt a 2021–2027 közötti EU-s költségvetési ciklus keretében valósulhat meg.

Elkezdődhet a kisföldalatti meghosszabbításának, az Újbuda és Újpest közötti villamosvonalak összekötésének, a dél-pesti villamosgyűrű bővítésének és a 42-es villamos fejlesztésének előkészítése – írja a Budapesti Közlekedési Központ, amely szerdán benyújtotta jövőbeni fejlesztéseinek első, 10 milliárd forint összegű támogatási kérelmét a 2021–2027 közötti EU-s költségvetési ciklus keretében.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) keretében, a fővárosi közösségi közlekedést még versenyképesebbé tévő fejlesztésekre nyújtott be támogatási kérelmet a BKK. A Karácsony Gergely főpolgármester által január közepén bejelentett 300 milliárd forintos európai uniós forrásnak része a támogatási keret.

A támogatás lehetővé teszi olyan fejlesztések előkészítését, amely javíthatja a fővárosi közlekedési kapcsolatokat, kiemelten a külvárosi kerületek és a belváros között. Átszállásmentes és kényelmes összeköttetések jöhetnek létre, emellett a zéróemissziós, a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet előtérbe helyező közlekedési módok fejlesztésére is lehetőség nyílik.

A BKK a Budapesti Mobilitási Tervben (BMT) szereplő projektek tervezésére nyújtott be támogatási kérelmet, 10 milliárd forint összegben, az IKOP Plusz keretében:

  • a kisföldalatti meghosszabbításának és a meglévő vonal felújításának előkészítése;
  • az észak-pesti és a dél-budai villamoshálózat összekötésének előkészítése és megtervezése a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út rehabilitációjával és a Nyugati tér megújításával (Újbuda–Újpest-villamostengely);
  • a dél-budapesti villamosgyűrű első ütemének előkészítése: a 3-as villamos pesterzsébeti meghosszabbításának előkészítése;
  • a 42-es villamos meghosszabbítására vonatkozó tervek elkészítése.

A fővárosi közlekedésszervező további, a BMT-ben meghatározott közlekedés- és városfejlesztési célok eléréséhez szükséges fejlesztésekre nyújt be támogatási kérelmet, így ez a fejlesztési csomag még csak az első lépésnek számít. Az elkövetkező időszakban a BKK részletesen beszámol majd a megvalósítás és tervezés üteméről, valamint „a társadalmasítási folyamatokról” és a projektek tervezett műszaki tartalmáról.