Lezárult a vizsgálat Curtis édesanyjának ügyében, jogsértést követett el a betegszállító

2024.02.08. 15:42
Befejezte a hatósági vizsgálatot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Curtis édesanyjának az ügyében, akit még január végén hagyott a betegszállító bezárt lakásának ajtaja előtt mezítláb, egy műanyag széknek támaszkodva. Míg az Országos Mentőszolgálat nem vétett hibát, a betegszállító jogszabálysértést követett el.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ lezárta az egyik ismert médiaszemélyiség édesanyjának egészségügyi ellátásával kapcsolatos hatósági vizsgálatot – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön. 

Mint írták, a vizsgálat megállapította, hogy a beteg egészségügyi ellátása és a betegszállítás megrendelése a hatályos szabályoknak megfelelően történt, ezért az egészségügyi szolgáltatóval és az Országos Mentőszolgálattal szemben nem intézkedtek. 

Az Index is beszámolt arról, hogy a népszerű zenész, Széki Attila, azaz Curtis édesanyja rosszul lett január végén, ezért mentőt kellett hívni hozzá. A 70 éves nőnek magas cukra és lábfájdalma volt, továbbá zavartan viselkedett. Az idős nő három órán át várt, hogy bevigyék a Semmelweis Egyetem sürgősségijére, az ellátása után pedig, amikor hazaszállították, a nőt mezítláb, köntösben, egy műanyag székre ültetve az ajtó előtt hagyta a betegszállító. Holott korábban Curtisnek azt ígérték, hogy jelzik, ha mehet az anyjáért.

Ugyanakkor megállapították, hogy a betegszállító jogszabálysértést követett el azzal, hogy a szállítási időtől eltérően szállította haza a beteget, továbbá azzal, hogy munkatársai nem győződtek meg arról, hogy a beteg teljes biztonsággal hagyható otthonában.

Annak ellenére, hogy a betegszállítást végző szolgáltató saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, a hatóság figyelmeztetésben részesítette, és a betegek biztonságos átadásának feltételei tekintetében kötelezte szolgáltatói belső szabályozásának kiegészítésére – közölték.