Váratlant húzott a Jobbik, nem politikus vezeti az európai parlamenti listájukat

2024.02.09. 11:34
A Jobbik – Konzervatívok európai parlamenti listáját Róna Péter közgazdász, jogász, az Oxfordi Egyetem oktatója, az ellenzéki összefogás korábbi köztársaságielnök-jelöltje vezeti. A lista második helyén Gyöngyösi Márton pártelnök, EP-képviselő áll.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy régóta folyik a találgatás a jelöltekről, jogos a türelmetlenség, szinte napra pontosan négy hónap múlva európai parlamenti választások lesznek.

A pártelnök az EP-választásról úgy fogalmazott, hogy a tét óriási: „A Jobbik az a párt, amely már 2019-ben az EP-választás tétjét abban határozta meg, hogy megvédjük az uniós tagságunkat. Már 2019-ben azt mondtuk, a legnagyobb veszély, hogy az Orbán-rendszer kivezeti hazánkat az Európai Unióból. Akkor még sokan az ellenzéki oldalon is károgónak, pesszimistának és túlzónak értékelték ezt. Ma elmondható, hogy sajnos az idő és az élet minket igazolt. Ma már teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz és Orbán Viktor Oroszország ölelésébe sodorja Magyarországot, és a kínai gazdasági térhódításnak ágyaz meg.”

Az EP-képviselő úgy vélekedett: „Nem túlzás azt mondani, hogy Magyarország kormánya az európai, nyugati szövetségeknek az árulója. Mind az Európai Unióé, mind a NATO-é. Mindeközben Magyarország gazdasági hanyatlásnak indult, ahol a rendszerszintű korrupció, az idegen gazdasági érdekeket kiszolgáló, olcsó bérekre épülő gazdaságpolitika és egy hatástalanul működő, pazarló állam taszítja lefelé tartó spirálba hazánkat.”

Róna Péter vezeti a listát

Gyöngyösi Márton bejelentette, hogy Róna Péter vezeti a Jobbik – Konzervatívok európai parlamenti listáját. A pártelnök többek között úgy jellemezte a közgazdászt, hogy „egy igazi magyar és egy igazi európai egy személyben”, aki Európában megmutathatja azt, hogy „a magyar nép nem egyenlő a Fidesszel, a magyar emberek nem egyenlők Orbán Viktorral. Van itt egy másik Magyarország, amely más ügyeket, más szemléletet képvisel, mint a rendszer”.

Gyöngyösi Márton kitért arra is, hogy Róna Péter volt az ellenzéki összefogás korábbi köztársaságielnök-jelöltje. A politikus úgy vélekedett, ha Róna Péter lenne ma Magyarország államfője, nem fordulhatna elő, hogy pedofilügyben adjon kegyelmet.

Nehéz helyzetben vállaltam a felkérést, de úgy gondoltam némi töprengés után, hogy magyarként és európaiként erre csak pozitív választ lehet adni. A Jobbik – Konzervatívok olyan úton halad, amely a magyar konzervativizmus és polgárosodás legjobb nemzeti hagyományaira épít, ami visszavezet a rendszerváltók által kijelölt útra, amiről sajnálatos módon letértünk

– mondta Róna Péter a sajtótájékoztatón.

Az EP-listavezető szerint Magyarország barátok, szövetségesek nélkül maradt Európában; „elvállaltam, mert képviselni szeretnék egy józan, felkészült, felelősségteljes magyar álláspontot, amely képes megjeleníteni a magyar érdekeket mások sértegetése, a hőzöngés és a gyűlöletkeltés politikája helyett”.